Helft van handtekeningen voor referendum over het referendum is binnen

Vanaf de publieke tribune volgt presentator Sipke Jan Bousema het debat van Provinciale Staten over de regenboogvlag. Foto: Niels Westra

Het burgerinitiatief van Kevin Oudhuis uit Leeuwarden voor het houden van een referendum over de provinciale referendumregels is op de helft. Ruim 800 van de 1673 benodigde handtekeningen zijn binnen.

Zijn alle handtekeningen van Friese inwoners binnen, dan moet Provinciale Staten het zogeheten inleiding verzoek tot referendum bespreken. Die bepaalt dan of alle ondersteuningsverklaringen juist en volledig zijn en of de vraag aan de Friese bevolking voorgelegd kan worden.

Is dat het geval, dan zijn 25.000 handtekeningen nodig om daadwerkelijk over te gaan tot een referendum. Het referendum zal dan gaan over het versoepelen van de referendumregels. Binnen Provinciale Staten maakt Forum voor Democratie zich er hard voor.

Opkomstdrempel lager

Als het aan fractievoorzitter Albert van Dijk ligt, zijn er vierhonderd handtekeningen nodig voor een inleidend verzoek en 12.000 voor een definitieve aanvraag voor een volksraadpleging. Ook moet de opkomstdrempel om het referendum geldig te verklaren, verlaagd worden van 40 naar 30 procent.

Initiatiefnemer Oudhuis en fractievoorzitter Van Dijk hopen deze week de overige 800 handtekeningen op te halen. Dan kan Provinciale Staten woensdag 21 april debatteren over het verzoek. Om de campagne kracht bij te zetten, spoort Forum-voorman Thierry Baudet Friese inwoners aan het verzoek te steunen. Hij heeft een video opgenomen. Ook zijn er flyers gemaakt.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Politiek