Middeleeuwse vloer Waagplein in Leeuwarden al voor 130 vierkante meter opgegraven: open dag begint zaterdag om 10 uur

De opgraving op het Waagplein vanuit de lucht gezien.

De opgraving op het Waagplein vanuit de lucht gezien. Foto LC/Arodi Buitenwerf

Van de middeleeuwse vloer op het Leeuwarder Waagplein is al ruim 130 vierkante meter opgegraven. Zaterdag is iedereen welkom tijdens de open dag. Dan is er om het kwartier een rondleiding.

De archeologische opgraving op de plek van het middeleeuwse Waaggebouw trekt veel belangstelling in de stad. Ook zaterdag wordt veel drukte verwacht. Aanmelden is niet nodig.

Tussen 10.00 en 12.00 is er ieder kwartier een gratis rondleiding op het terrein. ‘s Middags is er een pauze en tussen 13.00 en 15.00 is er opnieuw ieder kwartier een rondleiding, meldt de gemeente. ‘Er is een looproute en kinderen mogen onder begeleiding van een volwassene de bouwlocatie op.’

Bestrating van markt

De bakstenen vloer van het gebouw blijkt nog vrij gaaf over een uitgestrekt terrein. Na de sloop omstreeks 1597 is de vloer vermoedelijk blijven liggen om dienst te doen als bestrating voor de markt, denken de archeologen. Mogelijk werd in het gebouw zelf ook markt gehouden in de vijftiende en zestiende eeuw.

Het CDA in de gemeente Leeuwarden verzocht vorige week om de stenen te laten liggen. Volgens de archeologen is dit niet verstandig. De stenen zijn te bros en dreigen te verbrokkelen. Bovendien moet ook de bodem hieronder nog worden onderzocht volgende week. Wel onderzoekt de gemeente of de stenen en het patroon op een andere manier nog ergens kunnen terugkeren.