De heiligverklaring van Titus Brandsma is geen statusupgrade volgens pastoor Arjen Bultsma. 'Het is niet zo dat hij een plaatsje opschuift in de hemel'

Komende zondag is het eindelijk zover: de al zalige Titus Brandsma (1881-1942) uit Oegeklooster (bij Bolsward) wordt in Rome heilig verklaard. Maar wat is een heiligverklaring precies? En is heilig beter dan zalig?

Pastoor Arjen Bultsma in de herinneringskapel van Titus Brandsma in de Sint-Franciscusbasiliek in Bolsward. Recent is daar het gebrandschilderde raam van Brandsma opgehangen. Voorheen was het raamwerk te vinden in het Karmelklooster in Drachten.

Pastoor Arjen Bultsma in de herinneringskapel van Titus Brandsma in de Sint-Franciscusbasiliek in Bolsward. Recent is daar het gebrandschilderde raam van Brandsma opgehangen. Voorheen was het raamwerk te vinden in het Karmelklooster in Drachten. FOTO NIELS DE VRIES

Het verschil tussen de twee is eigenlijk helemaal niet zo groot, volgens pastoor Arjen Bultsma van de Zalige Titus Brandsmaparochie in Bolsward. ,,Doorgaans is er voor een zaligverklaring één wonderlijke gebeurtenis nodig en voor een heiligverklaring een tweede.” Toch zijn er uitzonderingen. Titus Brandsma is daar een voorbeeld van. Hij werd namelijk op 3 november 1985 zalig verklaard door de Poolse paus Johannes Paulus II, wegens zijn martelaarschap voor God. Brandsma stierf in 1942 in concentratiekamp Dachau, nadat hem een dodelijke injectie was toegediend.