Heidebrand bij Wateren: toeristen bereiden zich voor op evacuatie

FOTO WIEGMINK MEDIA

Vanwege de grote heidebrand bij Wateren maakten toeristen zich dinsdagmiddag op om hun vakantieoord te verlaten. Gasten van vier campings moesten daadwerkelijk vertrekken.

Op een paar honderd meter van de brand zitten Yolande Engelman uit Langerak en Yvonne van Wijk uit Utrecht naast een gehuurd huisje te schilderen. ,,Mensen uit de omgeving kregen een waarschuwing via de sms, maar wij toeristen niet”, zegt Engelman. ,,Maar als het echt dichtbij komt, zullen ze wel groot alarm slaan.”

De vrouwen zijn voorbereid. ,,Wij hebben de belangrijkste spullen in de auto, dus we kunnen zo weg, als het moet’’, vertelt Van Wijk.

,,We zijn er vanmorgen nog langs gefietst en zagen dat het ontzettend droog was. We zeiden al tegen elkaar dat een brandende sigaret al genoeg was voor een grote brand.”

Opvang in de Alberthoeve

Op de Alberthoeve worden gasten van de geëvacueerde camping de Blauwe Lantaarn opgevangen. Kannen water, ranja en koffie staan klaar voor de toegestroomde mensen.

,,We hebben ook broodjes besteld en er zijn eventueel nog bedden vrij”, zegt Nelleke Zwiers van de Alberthoeve. ,,Je moet elkaar een beetje helpen”, vult man Appie aan. ,,Als er bij ons problemen zijn worden wij ook geholpen, hopelijk gaat het allemaal goed.”

Soepel verlopen

Reinder Jongstra is een van de geëvacueerde gasten die aan de koffie zit. ,,Rond kwart voor drie werden wij geëvacueerd. Ik zat tv te kijken en hoorde wat sirenes, ik dacht dat het wel mee zou vallen. Toen keek ik en zag ik toch een stuk rook boven de heg uitkomen. Toen moesten we opeens weg, de hondjes gingen in de auto en de rest hebben wij laten staan.”

De uittocht verliep volgens Jongsma soepel. ,,Het was goed geregeld, we stonden in een kleine file maar konden gemakkelijk weg. Daarna zijn we hier goed opgevangen door de familie Zwiers.”

Grote zorgen maakt Jongsma zich nog niet. ,,Wij moeten om half zes eten dus ik hoop dan weer terug te zijn”, grapt hij. ,,Maar het is voor de oudere mensen natuurlijk stressvol.”

Nieuws

Meest gelezen

menu