Stekende, schizofrene Heerenvener wilde het hoofd van zijn buurman aan de muur

,,Jij gaat naar de hel vandaag’’, riep een Heerenvener naar zijn achterbuurman en stak met een mes op hem in. De man wilde het hoofd van zijn buur aan de muur.

FOTO

FOTO ANP

Aan de wand van de slaapkamer had hij hem willen hebben, tussen de andere doodskoppen. Een andere buurman voorkwam dit door met een lange stok tussenbeide te komen. ,,Als hij er niet was geweest, dan had ik door toedoen van deze psychopaat hier niet gezeten’’, sprak een 53-jarige Heerenvener dinsdag in de rechtszaal.

Het gebeurde op 26 juni 2020, een prachtige, zomerse dag. Het was rond half een ‘s middags, de 53-jarige man had ijsjes gehaald. Hij trakteerde de buren van nummer 26 en stapte vervolgens met zijn fiets aan de hand de steeg in naar zijn woning in de wijk De Akkers.

Daar doemde zijn 24-jarige achterbuurman op met een groot vleesmes. Deze man beweerde last te hebben van het geluid van de grasmaaier van de 53-jarige. Van die herrie, vaak vroeg in de avond, kon hij niet slapen. Ook beschuldigde de aan wanen lijdende man zijn achterbuurman ervan met lichten bij hem naar binnen te schijnen.

Hij rende de 53-jarige achterna en stak vijf keer op hem in. Toen de man eenmaal op de grond lag, schopte de verdachte hem tegen zijn hoofd. Buren schoten de man te hulp en waarschuwden de alarmdiensten. Die troffen de man, zittend op een stoel aan, omringd door een plas bloed.

Door een gat in de schutting zagen agenten de achterbuurman zitten, met ontbloot bovenlichaam. En een broekspijp vol met bloed. De 53-jarige liet weten veel pijn te hebben en duizelig te zijn.

Op de vraag van rechter Kees Post wat er precies gebeurd was, moest de 24-jarige het antwoord schuldig blijven. ,,Ik weet niet wat ik heb gedaan’’, meldde hij via een tolk. ,,Ik had mijn medicijnen niet ingenomen.’’ Tegenover agenten verklaarde hij destijds dat hij ,,het hoofd van deze klootzak’’ wilde. Zijn verklaring ondertekende hij niet met zijn naam, maar met ‘lone wolf’.

Eenmaal in het ziekenhuis werd de 53-jarige meteen geopereerd. Hij liep PTSS op door de aanval. ,,Ik ben psychisch en fysiek een heel ander mens geworden’’, vertelde hij. ,,Ik kan de plaats delict niet meer zien en wil verhuizen.’’ Onderzoek wees uit dat de 24-jarige, die drugs gebruikt, schizofreen is. Omdat hem de daad niet aan te rekenen zou zijn, is er geen celstraf, maar tbs met dwangverpleging tegen hem geëist.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Rechtbank