Heerenveen wil stil asfalt op snelweg A32

De gemeenteraad van Heerenveen wil superstil zoab-asfalt laten aanleggen op de snelweg A32 tussen het klaverblad en Heerenveen-Zuid.

Een motie met die strekking is maandagavond met algemene stemmen aangenomen. Wethouder Siebren Siebenga (VVD) gaat met de oproep naar Den Haag. Het stille asfalt moet de geluidsoverlast voor omwonenden door voorbijrazend snelwegverkeer inperken.

Binnenkort begint rond Heerenveen een reconstructie van de op- en afritten-structuur van de A32 om de bereikbaarheid van de plaats te verbeteren. Het asfalteringswerk kan daarin gelijk worden meegenomen, denkt Tjeerd Waterlander, VVD-fractievoorzitter en initiatiefnemer van de motie. ,,De apparatuur staat er dan toch.’’ De fractie heeft de eigen partijgenoten in Provinciale Staten en in de Tweede Kamer opgeroepen zich hard te maken voor het nieuwe dubbellaags Zeer Open Asfalt Beton rondom Heerenveen. Waterlander riep de andere partijen in zijn gemeenteraad op hetzelfde te doen. ,,We moeten deze kwestie op het ministerie en bij de provincie op de agenda krijgen.’’

Verkeersdruk

In de gemeente zijn groeiende klachten van inwoners van de dorpen Oranjewoud en Oudeschoot en van de woonwijken Skoatterwâld, Heerenveen Midden en Heerenveen Noord. Langs de snelweg staan weliswaar geluidsschermen en er ligt een aarden wal, maar de hinder blijft, ook door de toenemende verkeersdruk op de snelweg. De overlast van verkeer is een terugkerend thema op wijkavonden, zoals afgelopen woensdag nog op een avond in Skoatterwâld. Wijkbelang Heerenveen Noord is inmiddels een enquête gestart.

Omdat de A32 een rijksweg is belandt de oproep op het bordje van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Aanleg van dubbellaags zoab kost extra geld.

Snelweglawaai

Wethouder Siebenga waarschuwde dat het ministerie van de gemeente Heerenveen een bijdrage in de extra kosten zal verwachten. Het snelweglawaai zit immers nog altijd binnen de maximaal toegestane geluidsplafonds. ,,Maar ik ga met alle plezier met dit verzoek naar Den Haag.’’

D66’er Pieter van der Mark legde een verband met de verhoogde snelheid op de A32, waar grotendeels 130 kilometer per uur gereden mag worden. ,,Zo faciliteren we het 130-rijden’’, was hij bang. De partij stemde wel in met de motie, die was opgesteld door VVD, PvdA, CDA, GB Heerenveen, FNP en Groen Links.

Nieuws

menu