Heerenveen: geen zorgen over vervuiling door granuliet in De Deelen

Natuurgebied De Deelen boven Terband.

Natuurgebied De Deelen boven Terband. Foto archief/Niels de Vries

De gemeente Heerenveen zegt zich geen zorgen te maken over vervuiling in natuurgebied De Deelen als gevolg van het storten van granuliet. Dit is niet gebruikt in het natuurgebied, aldus de gemeente. Wetterskip Fryslân zegt - vreemd genoeg - van wel.

Granuliet is een restproduct bij het maken van asfalt. Het werd in Nederland onder meer gestort in oude zandwinputten en is ook gebruikt om kaden te versterken. Om het te laten binden wordt aan granuliet een chemische stof toegevoegd, die op de langere termijn kan afbreken.

In De Deelen, tussen Terband en Aldeboarn, is echter geen granuliet gebruikt, zo heeft de gemeente zelf vernomen van Wetterskip Fryslân. Er komt dan ook geen verder onderzoek, laat Heerenveen weten.

Vragen van de PvdA

De PvdA in Heerenveen heeft andere informatie en had hier vragen over gesteld, na meerdere uitzendingen van tv-programma Zembla. Volgens de partij is in 2016 in opdracht van het waterschap 120.000 ton granuliet gestort in De Deelen.

Gek genoeg meldde het waterschap vorige week, na vragen van diezelfde PvdA, dat er wel degelijk granuliet is gebruikt in kaden in De Deelen, evenals bij IJlst en Tijnje. Volgens dagelijks bestuurslid Jan van Weperen van het waterschap is de kans op verontreiniging echter klein. Het granuliet is afgedekt met een halve meter klei en teelaarde.

Onderzoek loopt

In opdracht van het ministerie van Infrastructuur loopt er momenteel nog wel een onderzoek naar granuliet. Zolang dit plaatsvindt, staan de gemeente en het waterschap gebruik ervan niet toe, meldt Heerenveen.

De uitkomsten van het onderzoek worden in januari verwacht. Dan wordt ook bekeken of er in De Deelen nader onderzoek nodig is, zo liet het waterschap vorige week weten. Ook dit valt niet helemaal te rijmen met de boodschap van de gemeente dat er geen verder onderzoek komt.