Heerenveen en Cambuur doen mee aan grote 'heropeningstest': weer publiek bij duels tegen PEC Zwolle en De Graafschap

Nederland koerst af op een omvangrijke testperiode om de samenleving te ‘heropenen’. Voetbalclubs SC Heerenveen en SC Cambuur doen hieraan mee.

Supporters van SC Heerenveen op grotendeels lege tribunes tijdens de eredivisiewedstrijd tussen SC Heerenveen en Willem II in het Abe Lenstra-stadion.

Supporters van SC Heerenveen op grotendeels lege tribunes tijdens de eredivisiewedstrijd tussen SC Heerenveen en Willem II in het Abe Lenstra-stadion. FOTO ANP/JEROEN PUTMANS

De test is breed – van sportevenementen tot musea en van horeca tot pretparken – en vindt plaats vanaf de tweede helft van april. De werktitel is Open Nederland. Het gaat om zo’n vierhonderd activiteiten en wedstrijden in heel het land. Verschillende ministeries zijn bij het initiatief betrokken. Volgende week wordt hierover landelijk meer bekendgemaakt.

Het zijn geen Fieldlab-evenementen, waarbij bijvoorbeeld een voetbalstadion is ingedeeld in verschillende zones met eigen regels (zoals eind februari Almere City–SC Cambuur en een week geleden Nederland-Letland). Bij Open Nederland wordt vooral een veilige toegang getest, met de anderhalve meter afstand als uitgangspunt.

Nu steeds meer mensen gevaccineerd zijn, zou de maatschappij langzaam weer open moeten. In de testperiode draait het vooral om de bewijslast dat iemand coronavrij is. Bezoekers moeten een zeer recente negatieve sneltest kunnen laten zien.

Belangrijk onderdeel van de uitgebreide proefperiode is de sport, in het bijzonder het profvoetbal. In Friesland doet SC Heerenveen mee. Bij het thuisduel tegen PEC Zwolle op zaterdag 24 april zijn 2000 toeschouwers welkom. Dat is wat er nu bekend is, bevestigt commercieel manager Martin Koopman van SC Heerenveen. Burgemeester Tjeerd van der Zwan is ook op de hoogte.

Kleine slag om de arm

Koopman, die een kleine slag om de arm wil houden, zat donderdag in een digitale bijeenkomst hierover. ,,Dinsdag zal alles duidelijk worden’’, zegt hij. Van der Zwan noemt het goed nieuws. ,,Langzaamaan moeten we toch weer los. Daar zijn we aan toe.’’

Een kleine week na SC Heerenveen - PEC Zwolle, op vrijdag 30 april, is bij de thuiswedstrijd van SC Cambuur tegen De Graafschap ook weer publiek welkom. Bij de topper in de eerste divisie worden zo’n 1350 toeschouwers toegelaten. Algemeen directeur Ard de Graaf van Cambuur is blij dat dit weer kan. ,,Hierover komt volgende week definitieve informatie. Maar wij spelen liever gisteren dan vandaag met publiek, dat is duidelijk. Dolgraag.’’ Hoogstwaarschijnlijk doen veel meer profclubs mee aan de test.

Spoedwet

De Leeuwarder burgemeester Sybrand Buma reageert eveneens verheugd. ,,Het rijk is inderdaad bezig om weer open te gaan. Dit is echt een forse logistieke operatie, complex in de uitvoering. Er is zelfs een spoedwet voor nodig. Dat gebeurt dus landelijk en gaat buiten ons als gemeente om. Maar het is gunstig nieuws, dat zeker.’’

Ook Buma houdt een slag om de arm. ,,Er zijn nog wel wat hordes, bijvoorbeeld bij de organisatie rond het testen. Maar dit is een van de paden naar heropening.’’ Op basis van de resultaten kunnen mogelijk meer organisaties en instellingen weer los, zegt de burgemeester. ,,Als het goed uitpakt, kan er in mei alweer meer. Het doel is snel ervaring opdoen om snel informatie uit te wisselen met elkaar.’’

Van de ongeveer vierhonderd activiteiten zijn de meeste in of rond grotere plaatsen, zoals het nu lijkt. Er moet namelijk een commerciële teststraat in de buurt zijn. In Leeuwarden heeft ook poppodium Neushoorn zich aangemeld, zegt Buma. Mogelijk doet het Fries Museum eveneens mee. Landelijk is bijvoorbeeld de Efteling in de race.

Zijn collega Van der Zwan heeft drie instellingen aangemeld bij het ministerie. ,,Wij hebben Museum Belvédère, het Posthuis Theater en de horeca in het centrum van Heerenveen doorgegeven. Het zou mooi zijn als dit lukt. We hebben het nodig.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Cambuur
SC Heerenveen
Coronavirus