Heel Nederland kleurt rood op Europese coronakaart

Foto: ANP

Nederland is een rode vlek geworden op de Europese kaart van de corona-uitbraak. Groningen is donkerrood, omdat de uitbraak daar naar verhouding het ergst is. Friesland is iets lichter rood.

De kaart is opgesteld door de Europese gezondheidsdienst ECDC, de evenknie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Landen kunnen op basis van de kaart besluiten om de regels aan te passen. Ze kunnen bijvoorbeeld strenge voorwaarden stellen aan Nederlanders die vakantie willen komen vieren.

Op de vorige kaart, die precies een week geleden werd opgesteld, waren Friesland, Drenthe, Flevoland en Limburg groen en de rest van het land oranje.

Wat is de ECDC-kaart?

Het ECDC is het Europese RIVM . Alle lidstaten leveren wekelijks hun coronacijfers aan, waarna het ECDC er een coronakaart van maakt. Daarop kleuren landen groen, geel, rood of donkerrood. Een land kleurt groen als er in de afgelopen twee weken minder dan 75 besmettingen per 100.000 inwoners waren. Geel geeft aan dat er tussen de 75 en de 200 besmettingen waren, rood is meer dan 200 en boven de 500 besmettingen per 100.000 inwoners in twee weken tijd wordt het donkerrood.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Coronavirus