Heel Camminghaburen naar nul op de meter

Camminghaburen moet duurzamer, vonden Hindrik van Dijken, Hendrik van Houten en Klaas Hofman. Zij sloegen de handen ineen.

Van links naar rechts Klaas Hofman, Hindrik van Dijken en Hendrik van Houten. De drie mannen willen inwoners van Camminghaburen enthousiast maken om het huis te verduurzamen.

Van links naar rechts Klaas Hofman, Hindrik van Dijken en Hendrik van Houten. De drie mannen willen inwoners van Camminghaburen enthousiast maken om het huis te verduurzamen. FOTO LC/NIELS WESTRA

Het project ‘Camminghaburen nul op de meter’ is het resultaat van die samenwerking. Het drietal wil inwoners van de Leeuwarder wijk enthousiast maken om het huis te verduurzamen.

,,Dat gaat verder dan alleen zonnepanelen op het dak, al is dat een goede eerste stap’’, zegt Hindrik van Dijken, energieambassadeur van de gemeente Leeuwarden. Hij wil de woningen in de wijk, die dateren uit de jaren tachtig, up-to-date maken. De gemeente wil in 2020 een energiebesparing in de woningbouw van 20 procent realiseren ten opzichte van het energieverbruik in 2010.

Flinke investering

Van Dijken is voorzitter van de opgerichte stichting. Hij heeft als voortrekker misschien wel het duurzaamste huis van de wijk: elke maand staat bij hem de energiemeter op nul, zoals de stichting beoogt. Het plan Nul op de Meter is ontwikkeld door het Leeuwarder bedrijf Ekwadraat. Bouwbedrijf Lont heeft zich als uitvoerder verbonden aan de stichting. De gemeente gaf een startsubsidie.

Het duurzaam maken van een huis kost veel geld; de kosten kunnen wel oplopen tot een halve ton. ,,Dat is een flinke investering, dus we snappen dat niet iedereen dat wil. Maar de gemeente heeft allerlei leningen tegen een scherpe rente. We willen de bewoners overal bij helpen om het mogelijk te maken’’, zegt Van Dijken. Hij denkt daarbij bijvoorbeeld aan het geven van advies over het duurzaam maken van een woning of het inschakelen van een lokale aannemer of een bedrijf.

Van Dijkens woning is voorzien van onder andere twintig zonnepanelen, een pelletkachel en een infraroodpaneel op de kinderkamers. ,,Zo hoeven we geen gebruik meer te maken van stadsverwarming. Alles gaat via zelfopgewekte warmte.’’

Bespaargarantie

Daarmee is hij in de wijk een uitzondering. Bijna alle 1750 particuliere woningen in de buurt hebben een energielabel lager of gelijk aan label C. Dit label staat voor een relatief energiezuinige woning, maar er is nog ruimte voor verbetering. ,,Bijvoorbeeld door nieuw dubbel glas te laten zetten. Dat verliest na een jaar of vijftien zijn isolerende werking.’’

Mensen die kiezen om met Van Dijken en de stichting in zee te gaan, krijgen een bespaargarantie. Ook wordt een deel van het geïnvesteerde geld teruggebracht in de wijk door de aanleg van laadpalen voor elektrische auto’s. ,,We willen er graag eentje neerzetten bij het winkelcentrum’’, zegt Van Dijken.

De doelstelling is over vijf jaar vierhonderd woningen duurzamer te hebben gemaakt. De eerste drie huizen in de buurt zijn al gescand, voor het eind van het jaar moeten dat aantal twintig zijn.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland