Hebben kleine dorpsscholen in Friesland wat aan soepeler quarantaineregels?

De praktijk moet uitwijzen of met de aangekondigde versoepeling van de quarantaineregels minder klassen van basisscholen naar huis worden gestuurd. Ouders zijn boos.

Foto:

Foto: ANP

Het zal vooral op kleine schooltjes, waarvan er op het Friese platteland veel zijn, nog een hele toer worden om niet hele klassen – of zelfs combinatiegroepen – aan te wijzen als ‘nauw contact’ van een met corona besmet kind.

Het primair onderwijs kende de afgelopen weken een golf aan besmettingen, waardoor tientallen klassen al snel na het begin van het schooljaar weer naar huis werden gestuurd. Op basis van advies van de GGD, dat veelal onverkort werd overgenomen.

In de eerste week van september was het raak op minstens tien scholen, de week erna al op meer dan honderd scholen, met 221 besmette kinderen tussen de 4 en 12 jaar. GGD Fryslân kon gistermiddag nog niet zeggen of de trend deze week verder stijgt of weer daalt.

Nauw contact

Met ingang van maandag 20 september moeten basisscholen alleen positief geteste leerlingen naar huis sturen, plus degenen met wie hij of zij ‘in nauw contact’ zijn geweest. Veiligheidshalve kozen scholen er tot nu toe voor de hele klas in quarantaine te laten gaan: minstens vijf dagen thuis, tot een negatieve test kon worden overlegd en tien dagen als ouders hun kind niet willen testen.

,,De crux is: kunnen scholen specifieker vaststellen wie in nauw contact zijn geweest met een besmet kind’’, zegt een woordvoerster van GGD Fryslân. ,,Scholen moeten dat straks beter kunnen differentiëren, maar het is de vraag of dat lukt. Jonge kinderen kunnen het zelf meestal niet goed aangeven.’’

De meeste scholen zijn ook afgestapt van de vaste kleine groepjes, waardoor kinderen weer volop met elkaar in contact komen. Niet alleen op school overigens, maar ook daarbuiten.

Ouders beginnen zich inmiddels te roeren, nadat ze de afgelopen weken op slag naar school moesten komen om hun kind op te halen als die in een klas met een besmette leerling zat. Tientallen ouders van kinderen van IKC Teresa in Leeuwarden vragen scholenkoepel BMS (33 scholen in Friesland) het beleid te versoepelen.

De huidige aanpak gaat ten koste van het welzijn van grote groepen kinderen, stellen zij. Het gemis aan klassikale lessen en sociale contacten levert grote schade op. Ook is het voor ouders een belasting om kinderen opnieuw dagenlang thuis te houden.

Begrip voor onvrede

BMS-bestuurder Philip Messak zegt de onvrede van de ouders te begrijpen, maar niet af te wijken van GGD-adviezen. ,,We leven nog steeds in een crisissituatie, al wordt die niet door iedereen als zodanig ervaren. Het is belangrijk dan duidelijkheid te scheppen en niet zelf regels te gaan bedenken.’’ Hij verwacht wel dat door de aangekondigde versoepelingen minder vaak complete klassen naar huis zullen worden gestuurd.

Arjette de Pree, bestuurder van scholenkoepel Proloog in Leeuwarden, is ook hoopvol. ,,Maar het hangt er wel vanaf hoe deze versoepeling wordt uitgewerkt in de protocollen. Het lijkt erop dat leerkrachten straks moeten inschatten wie met wie in contact is geweest. Dat vind ik eigenlijk niet hun taak.’’

In het middelbaar onderwijs en op mbo, hbo en universiteiten hoeven met ingang van 25 september geen mondkapjes te worden gedragen bij verplaatsingen in school. Ook mogen hoorcolleges weer aan meer dan 75 studenten tegelijk worden gegeven.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Onderwijs