Harde wind in Friesland: losgewaaide takken zorgen voor overlast

De brandweer moest ook op Ameland in actie komen. FOTO ONCKO QUIRIJN VAN KAMMEN

De harde wind zorgt zaterdag in de hele provincie voor problemen. De brandweer rukte meer dan tien keer uit. Er kwamen meerdere meldingen van omgevallen bomen, een steiger viel tegen een flat en in Lemmer liep een boot vast. In Scharnegoutum viel een gewonde door een gevallen tak.

De eerste melding kwam zaterdag rond half tien 's ochtends uit Eastermar, waar takken op de Joerelaan lagen. Daarna kwam de brandweer onder meer in actie in Burgum, Wyns, Readtsjerk, Dokkum, Workum ( video ) en Hollum. Tegen zeven uur 's avonds volgende opnieuw een melding uit Burgum.

Tekst gaat verder onder de video

 

Lemmer

De KNRM moest zaterdagmiddag uitrukken omdat een boot deels op de dijk aan de Industrieweg in Lemmer was beland en vast kwam te zitten. De oorzaak is niet precies duidelijk. Mogelijk raakte de boot uit koers door de harde wind. De plezierboot heeft water gemaakt en wordt leeggepompt. Er is niemand gewond geraakt.

Leeuwarden

Aan de Princessenweg in de Leeuwarder wijk Nijlân is zaterdagmiddag een bouwsteiger omgevallen door de harde wind. De steiger stond tegen een flat die wordt gerenoveerd. De steiger viel tegen een balkon op de tweede verdieping aan. De steigerbouwer gaat de steiger afbreken. Ook elders in Leeuwarden was er stormschade. Aan het Sixmaplein in de stad waaide het hekwerk rondom het nieuwe complex van zorginstelling De Noorderbrug om en in de Fonteinstraat brak een grote tak af, die op een auto viel.

Dokkum

In Dokkum moest de brandweer zaterdagmiddag in actie komen wegens stormschade aan de Betterwird. Toen de brandweer met de hoogwerker ter plaatse kwam, bleken enkele takken los te hangen en op de weg te liggen. De brandweer heeft ze samen met de gemeente opgeruimd. Voor zover bekend zijn er geen auto's die schade hebben opgelopen door de wegversperring.

Scharnegoutum

Niet alleen de voetballers hadden zaterdag last van de harde wind, bij Scharnegoutum-Rijperkerk was een supporter de ongelukkige. Van een rond het veld staande boom brak na een harde windvlaag een tak af en die raakte een van de toeschouwers tegen het hoofd. De wedstrijd werd direct stilgelegd en beide verzorgers van de spelende clubs boden eerste hulp. Wel werd de neutrale toeschouwer uit Heeg nog met de ambulance afgevoerd. Daarna kon het duel alsnog worden uitgespeeld.

Ameland

Aan de Westerlaan in Hollum op Ameland is zaterdagmiddag een grote boomtak op het dak van een vrijstaande woning gevallen. Daarbij is enige schade ontstaan aan het huis. De bomen staan volop in het blad en de harde wind zorgde er voor dat er overal op het eiland takken van bomen waaiden. De brandweer van Hollum moest uitrukken om de boomtak te verwijderen.

De reddingboot van de KNRM moest ook in actie komen op Ameland. Door het onstuimige weer was de Robbenboot vastgelopen voor de kust van Hollum. Dat gebeurde tijdens de demonstratie van de paardenreddingboot. Door de harde wind kwam de Robbenboot, die toeristen aan boord had om de demonstratie bij te wonen, vast te zitten op het strand. Het schip moest worden losgetrokken door de reddingboot van de KNRM. 

Vlieland

Harlingen

In Harlingen was de dakbedekking van het zogenaamde zandtrechterhotel los komen te zitten. De brandweer heeft samen met de eigenaar de platen weer vastgezet. Er sliep niemand in het hotel aan de Willemskade.

Lees ook: Logeren in een spin met zes poten aan de Willemskade

Door de harde wind zijn verschillende evenementen in de provincie niet doorgegaan.

Lees ook: Evenementen afgelast door harde wind

Lees ook: Deze evenementen kun je nog bezoeken dit pinksterweekend in Friesland

Nieuws

menu