Hard rijden en noodstop automobilist leiden tot huiszoekingen en vondst van 'behoorlijke hoeveelheid' harddrugs en steekwapens in Leeuwarden

Cocaïne, ter illustratie.

Cocaïne, ter illustratie. Foto: Lex van Lieshout

Hard rijden en een noodstop van een automobilist leidden donderdag tot de aanhouding van vijf verdachten en de vondst van onder meer honderden grammen harddrugs.
Lees meer over
Leeuwarden

Agenten in opleiding zagen in de Vlietzone in Leeuwarden een auto met hoge snelheid rijden. Toen de automobilist de agenten zag, zou hij een noodstop hebben gemaakt. ‘Gezien het verkeersgedrag wilden de collega’s de auto en de bestuurder onderwerpen aan een controle’, schrijft de politie.

De man koos het hazenpad, waarop de politie de achtervolging inzette. De auto kon - nadat de bestuurder diverse overtredingen zou hebben gemaakt - uiteindelijk worden stilgezet in de Van Beverwijckstraat. De bestuurder, een 33-jarige man uit Leeuwarden en een passagier, een 25-jarige man Leeuwarder, zijn aangehouden.

Tijdens de achtervolging sprong een 22-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats uit de auto. Hij gooide volgens de politie, voordat hij werd aangehouden, harddrugs en een telefoon weg.

Honderden grammen

Omdat in de auto en bij de verdachten drugs werden gevonden, heeft de politie twee woningen van de verdachten aan de Archipelweg en aan de Dennenstraat doorzocht.

In een daarvan werd ‘een behoorlijke hoeveelheid speed, heroïne, cocaïne, verboden steekwapens en een stroomstootwapen aangetroffen’. Volgens een woordvoerder gaat het om honderden grammen drugs. Een 22-jarige inwoner van de gemeente Venray in de woning werd aangehouden wegens drugshandel en -bezit.

De vijfde verdachte, een 27-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats, ging ervandoor toen de politie bij de andere woning aanbelde. Na een achtervolging te voet werd hij opgepakt. In de woning werd ‘een handelshoeveelheid aan verschillende soorten drugs’ gevonden.