Hanzeruiters Bolsward krijgen toch felbegeerde tweede rijhal

In de hal in Bolsward is nu nauwelijks tijd en ruimte om zelfstandig te trainen. FOTO CATRINUS VAN DER VEEN

De Hanzeruiters uit Bolsward mogen toch een tweede rijhal bouwen op Laad en Zaad. Súdwest-Fryslân stapt over hindernissen heen.

Ze willen het al jaren bij de Hanzeruiters. Een tweede rijhal. De paardensportvereniging van Bolsward zit de laatste jaren flink in de lift. Er zijn zoveel ruiters dat er amper genoeg ruimte is om te trainen. Van ’s middags drie uur tot tien uur ’s avonds is de hal bezet met clublessen.

Voor leden is er daarom nog nauwelijks tijd en ruimte om zelfstandig te trainen. Een tweede hal moet dat probleem oplossen.

Gehandicaptensport

Die extra ruimte is bovendien nodig om pony- en paardrijlessen aan te bieden aan kinderen en volwassen met een handicap of beperking. Uit gesprekken met Talant en de gemeentelijke coördinator gehandicaptensport blijkt dat daaraan in de omgeving van Bolsward behoefte is.

De Hanzeruiters verhuisden in 2010 van de Boudewijnstraat naar het buurtschap Laad en Zaad. De ruiters moesten vertrekken, omdat de gemeente Bolsward destijds de grond wilde gebruiken voor de bouw van de nieuwe woonwijk Hartwerdervaart.

Op de nieuwe stek, vlak naast de A7, kreeg de paardensportvereniging een rijhal met kantine van 70 meter bij 27 meter. Het terrein aan de westkant van de hal is in gebruik als parkeerterrein. Daar willen de Hanzeruiters graag een extra hal bouwen van 20 bij 40 meter.

Eerdere aanvraag

Een eerdere aanvraag voor een tweede rijhal werd afgewezen. Nog een grote loods op die plek zou het open landschap en de weidsheid te veel aantasten. Bovendien kwamen omwonenden tegen de plannen in het geweer.

Burgemeester en wethouders van Súdwest hebben het plan opnieuw bekeken. De tweede loods is kleiner en onderschikt aan de bestaande hal en het terrein is omzoomd met een boomwal. De ruimtelijke impact blijft daardoor beperkt, oordeelt het college.

Het dichtsbijzijnde huis staat op 235 meter. De buurt zal daardoor geen extra hinder ondervinden aan de hal, zo wordt verwacht. De veiligheid van de toegangsweg en de hoeveelheid parkeerplaatsen vormen ook geen probleem. Reden genoeg voor Súdwest-Fryslân om alsnog in te stemmen.

Nieuws

menu