Hans en Wim Anker verbaasd over aandacht voor stoppen: 'Ineens is het groot nieuws'

Advocatenduo Anker uit Leeuwarden stopt eind volgend jaar ANP

Hans en Wim Anker stoppen eind volgend jaar met hun werk als strafrechtadvocaat. Dat hun beslissing groot nieuws is, verbaast ze.

,,Oud nieuws’’, zegt Wim Anker. ,,We hadden het een half jaar geleden, of zelfs misschien wel een jaar geleden, al eens gezegd in een programma van Omroep Max.’’

,,Maar nu zeiden we het als een bijzinnetje in een podcast over Cambuur en Heerenveen, ja we gaan met onze tijd mee, en ineens is het groot nieuws.’’

Nadat Omrop Fryslân het had opgepikt, ging het razendsnel door naar andere media.

Ferdi E. en Robert M.

De tweelingbroers, geboren op 27 februari 1953, zijn 69 wanneer ze eind volgend jaar stoppen. Hans Anker is sinds 1979 advocaat, Wim Anker sinds 1981. In 1991 begonnen ze een advocatenkantoor aan de Ossekop in Leeuwarden, in het huis waar in 1612 Saskia van Uylenburgh werd geboren.

Ze zijn landelijk bekend geworden omdat ze onder anderen schrijver Richard Klinkhamer verdedigden, die zijn vrouw zou hebben vermoord, Ferdi E, de moordenaar van Gerrit-Jan Heijn, en Robert M, de hoofdverdachte in de grote Amsterdamse zedenzaak, wat soms tot protesten, bedreiging en bekladding bij hun Leeuwarder kantoor leidde.

Hun bekendheid werd nog vergroot door de tweedelige documentaire van Meral Uslu en Maria Mok, die de advocaten ruim 2,5 jaar volgden.

Later werd die gevolgd door De verdediging van Robert M ., een documentaire van dezelfde makers. De Friese televisieserie Dankert & Dankert van Steven de Jong was losjes op hun zaken gebaseerd. Daarnaast zijn ze prominent en fanatiek fan van SC Heerenveen.

Voorlopig geen interviews

Wim Anker wil verder niet ingaan op vragen over het stoppen met werken. ,, We zijn beduusd van alle aandacht, maar we hebben besloten geen interviews te doen. Het duurt nog anderhalf jaar voor het zover is.’’

Het kantoor in Leeuwarden, waar acht advocaten werken, gaat gewoon door.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland