Hans Wiegel over vertrek Baudet: 'Verbaasd? Hij had er gewoon geen zin meer an'

Als iemand niét verrast werd door het plotse vertrek van Thierry Baudet, dan was het Hans Wiegel (79) uit Oudega. ,,Verbaasd? Helemaal niet. Hij had er gewoon geen zin meer an.’’

Een foto van 20 december vorig jaar: Hans Wiegel dineert Sneek met Thierry Baudet.

Een foto van 20 december vorig jaar: Hans Wiegel dineert Sneek met Thierry Baudet. Foto: Niels de Vries

De mannen, Wiegel van de VVD, Baudet van Forum voor Democratie, kennen elkaar bijzonder goed. Wiegel verscheen in 2012 op de promotie van Baudet. ,,Ik vond het een opgewekte figuur.’’ Baudet vroeg Wiegel in 2019 als formateur voor het nieuwe college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland.

Wiegel heeft ‘eenzelfde zwak voor deze ijdeltuit als destijds voor Fortuyn’, staat in zijn biografie die dit najaar verscheen. ‘Een kwajongen die de appels uit de tuin komt stelen en dan zijn slachtoffer uitlacht; hadden ze de schutting maar hoger moeten maken’.

In de loop van dit jaar groeiden bij Wiegel de twijfels over de bestendigheid van de jonge politiek leider van Forum voor Democratie. Het zou hem ,,volstrekt niet verbazen’’ als Baudet het wegens dalende peilingen en aanhoudende conflicten binnen zijn partij voor gezien hield, waarschuwde hij in oktober.

,,Als je de peilingen ziet voor de komende verkiezingen verwacht je geen knallende overwinning. Ik denk dat Thierry het gewoon niet echt leuk meer vindt.”

Tot en met de verkiezingen voor Provinciale Staten in 2019 ging het Baudet voor de wind. De partij was in de winning mood . Met het vertrek van medeoprichter Henk Otten kwamen de scheuren, reconstrueert Wiegel nu.

Otten, senator, vond dat de partij te radicaal werd en begon voor zichzelf. Wiegel: ,,Lui die hem smeerden en in de Eerste Kamer bleven zitten! Diefstal heet dat!’’ Dit jaar wilde het niet beter worden. Baudet schurkte aan tegen de complotgekkies en het gemor over extreemrechtse elementen in de jongerenbeweging groeide.

De publicatie hierover in Het Parool van dit weekeinde was de druppel. Partijprominenten als Annabel Nanninga keerden zich af van het zwijgen van Baudet. Ze eisten het vertrek van diens vertrouweling Freek Jansen, voorzitter van de gewraakte jongerenorganisatie, waarop Baudet maandagavond bruusk een streep zette door zijn lijsttrekkerschap. Dinsdag vertrok Theo Hiddema, de nummer 2. Hij heeft per direct de Tweede Kamer verlaten.

Wiegel stuurde Baudet vandaag een hart onder de riem. Het is hoog tijd om bij te praten, vindt hij. Liefst tijdens een etentje bij kaarslicht ,,maar daarvoor kun je tegenwoordig nergens meer terecht’’.

Heeft de VVD-prominent nog een advies aan alle FvD-kiezers die nu ontheemd achterblijven? Moet de VVD misschien naar rechts opschuiven om hen te behagen, zoals Wiegel eerder opperde? ,,Nee hoor. Daar zeg ik niks over. Dat hoort niet. Dat moeten ze zelf maar bepalen.’’

In drie gemeenten de grootste

Forum voor Democratie wist ook in Friesland in no-time een grote kiezersschare achter zich te krijgen. Bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2017 viel de populariteit van de partij nog mee. Toen haalde Forum voor Democratie in Friesland 7537 stemmen; 1,82 procent van het totaal.

De partij zat aan haar top tijdens de verkiezingen voor Provinciale Staten in 2019. Forum haalde 40.055 stemmen en werd hier in één klap de één na grootste partij met een percentage van 13,4 procent. Ter vergelijking: de grootste partij het CDA haalde 16,7 procent van de stemmen. In drie gemeenten (Harlingen, Weststellingwerf en Ooststellingwerf) werd Forum voor Democratie de grootste.

Theo Hiddema, de gisteren opgestapte nummer twee, was destijds lijstduwer in Friesland. De geboren Holwerder kreeg 8318 stemmen en haalde de voorkeursdrempel ruimschoots. Hetzelfde overkwam hem in Limburg. Hiddema zag van beide Statenzetels af. ,,Ik kan niet de één de rug toekeren en de ander omarmen‘’, zei hij daar over. ,,Ik ben innerlijk verscheurd.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland