'Handjevol gebruikelijke bijwerkingen na eerste vaccinatieronde in het Noorden'

MCL-verpleegkundige Andrea de Boer was woensdag 6 januari de eerste die in Friesland een vaccinatie kreeg tegen het coronavirus. FOTO HOGE NOORDEN/JACOB VAN ESSEN

Het merendeel van de eerste vierduizend gevaccineerde ziekenhuismedewerkers in Noord-Nederland heeft geen bijwerkingen ondervonden. Dat laat communicatie-adviseur Hennie Hoogeveen van het Acute Zorgnetwerk Noord Nederland desgevraagd weten.

,,Tot nu toe is er een handjevol medewerkers met alleen gebruikelijke bijwerkingen. Pijnlijke plek, zwelling, rillerig”, meldt zij via Whatsapp.

De vaccinatiebereidheid onder het noordelijk ziekenhuispersoneel in de acute zorg was hoog, meldt het zorgnetwerk dat de coronacommunicatie doet voor alle negen noordelijke ziekenhuizen.

Van de medewerkers die een uitnodiging hadden ontvangen, is 96 procent daarop ingegaan, zegt Hoogeveen. Cijfers per provincie zijn niet beschikbaar. ,,Maar dat zal niet veel uit elkaar lopen.”

Het Acute Zorgnetwerk Noord Nederland rept van een succesvolle vaccinatie en meldt dat alle noordelijke medewerkers uit de eerste schil die gevaccineerd wilden worden een eerste prik hebben gehad. Het gaat om zo’n vierduizend medewerkers van de intensive care, de spoedeisende hulp en de ambulancedienst, van wie ruim duizend uit Friesland. Drie weken na de eerste inenting krijgen ze een tweede prik.

Het vaccineren van verpleeghuispersoneel begint in Friesland vrijdag. Maandag wordt door zorgkoepel Alliade in Stiens bij gehandicapteninstelling Talant de eerste groep kwetsbare mensen ingeënt.

Nieuws

Meest gelezen