Halvering Zonnebloemafdelingen dreigt zonder nieuwe vrijwilligers

FOTO JAN WILLEM VAN VLIET

De helft van de 36 Friese afdelingen van vrijwilligersorganisatie de Zonnebloem dreigt te verdwijnen als zich niet voldoende nieuwe vrijwilligers aanmelden voor de besturen van die afdelingen.

De vereniging kent in deze provincie drie regiobesturen (noord-, zuidoost- en zuidwest-Fryslân) met daaronder 36 afdelingsbesturen. Het komt geregeld voor dat er nog maar twee bestuurders over zijn en dat is onwerkbaar, stelt woordvoerster Annette Brandenburg, zelf secretaris van de regio noord. ,,De overgebleven bestuursleden, vaak ook al op leeftijd, dreigen overbelast te raken. Bij de helft van de afdelingen is echt versterking nodig.’’ Daarom is de organisatie een wervingscampagne gestart.

Boottochtje

De afdelingsbestuursleden ondersteunen de lokale vrijwilligers die activiteiten organiseren voor mensen met een lichamelijke beperking, zoals huisbezoeken, vakanties en uitjes als een boottochtje of een bezoek aan de Floriade. Toen eerder dit jaar de coronabeperkingen werden opgeheven, kwam dit werk weer op gang. Het aantal deelnemers ligt nog wel lager dan voor corona, stelt Brandenburg. ,,Het gaat toch om kwetsbare ouderen die vaak nog wat angstig zijn.’’ Ook voor dit werk zijn nieuwe vrijwilligers welkom. Meer informatie is te vinden op: www.zonnebloem.nl/noord-friesland.

Nieuws

menu