Half miljoen voor Thialf is uitzondering voor verder zuinige provincie

De provincie Fryslân wil ruim een half miljoen euro bijdragen aan het tekort van Thialf. De uitgave is de uitzondering op de regel voor de verder zuinige provincie.

Het provinciehuis aan de Tweebaksmarkt in Leeuwarden. FOTO LC

Het provinciehuis aan de Tweebaksmarkt in Leeuwarden. FOTO LC

Het liefst, zegt gedeputeerde Sander de Rouwe (CDA) van financiën, houden Gedeputeerde Staten ieder jaar zo’n 5 miljoen euro over op de begroting. Een zakcentje voor later, een buffer voor toekomstige tegenvallers. Maar midden in de coronapandemie en halverwege de bestuursperiode moet De Rouwe afwijken van dat voornemen. ,,We zullen het moeten doen met 3 tot 3,5 miljoen euro.’’

Thialf

De provincie staat voor een paar ,,noodzakelijke ingrepen’’, zoals De Rouwe het omschrijft. Dinsdag presenteerde hij de zogeheten kadernota, de inleidende beschietingen voor de begroting van volgend jaar.

Het meest in het oog springende getal: de jaarlijkse bijdrage van 542.000 euro voor Thialf. De provincie Fryslân en gemeente Heerenveen moesten als aandeelhouders 8 ton verdelen om hun Thialf op de been te houden. De provincie neemt twee derde voor haar rekening.

Bevrijdingsfestival

De provincie Fryslân gaat meer investeren in ,,de groene kant’’, zegt De Rouwe, met geld voor de Faunabeheereenheid en predatiebeheer. Het gaat om wettelijke verplichtingen. Ook maakt de provincie geld vrij om daarmee meer geld uit Europa te halen en gaat de provincie jaarlijks meebetalen aan het bevrijdingsfestival.

Gedeputeerde De Rouwe spreekt van een ,,sober toekomstbeeld’’ omdat de gevolgen van het coronavirus voor de provincie nog onduidelijk zijn. Gedeputeerde Staten kondigden daardoor ook geen nieuw beleid aan. ,,We houden de hand op de knip.’’

Zuinig met geld omgaan

Daarnaast maakt De Rouwe de provincie klaar voor een nieuwe werkelijkheid: de provincie werkt nu nog met een begroting van 550 miljoen euro, in 2024 is dat net 310 miljoen. De spaarrekening daalt van 257 miljoen begin 2021 naar 131 miljoen euro in 2023. ,,We kunnen simpelweg niet nu te veel uitgeven’’, zegt De Rouwe. ,,We moeten zuinig met ons geld omgaan.’’

De provincie Fryslân hield vorig jaar ruim 32 miljoen euro over. Een groot gedeelte daarvan is geld dat uitgegeven had moet worden, maar door vertragingen van de projecten gebeurde dat niet. Over dit jaar verwacht De Rouwe om diezelfde reden ook meevallers.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland