Habtamu de Hoop en Christa Oosterbaan behouden hun plek op kandidatenlijst PvdA

Habtamu de Hoop in november in Heerenveen, waar hij Lodewijk Asscher een campagnerondje beloofde op de rode trekker van zijn ouders. FOTO ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN Foto: Robin van Lonkhuijsen

Met de Friezen Habtamu de Hoop uit Easterein op plaats 9 en Christa Oosterbaan van Terschelling op 19 op de kandidatenlijst gaat de PvdA de verkiezingscampagne in.

Vooral Oosterbaan moest nog even vrezen voor haar negentiende plaats op de lijst. PvdA-leden deden zaterdag tijdens het digitale partijcongres verwoede pogingen om oud-Kamerlid Keklik Yücel uit Deventer op de lijst te krijgen, maar alle drie de pogingen - voor de plaatsen 7, 10 en 13 - mislukten. Voor de positie van Oosterbaan was geen tegenkandidaat.

De lijst werd onveranderd vastgesteld door ruim 3000 leden die online stemden over de kandidatenlijst en het verkiezingsprogramma. Door het vertrek van partijleider Lodewijk Asscher schoven alle kandidaten al een plekje op de lijst op.

‘Twee Friese kanjers’

Gewestelijk voorzitter Roelof Veldhuis sprak vooraf van ,,een goede en evenwichtige lijst’’ met ,,twee Friese kanjers’’ en hoopte dat de regiogezichten hun plekken op de lijst zouden behouden. Marja Wagenaar, voorzitter van de kandidaatstellingscommissie van de partij, pleitte voor de positie van de noorderlingen, omdat de partij verwacht in de drie noordelijke provincies meer kiezers te trekken. ,,Electoraal gezien kijken we vooral ook naar het noorden’’, zei Wagenaar. ,,In die regio’s kunnen we stemmen winnen.’’ Daar passen bekende gezichten bij, zei Wagenaar.

Op plaats 18 op de lijst staat Bart van Bruggen. Hij woont in Utrecht, maar groeide op in Harich en ging naar school in Sneek. Hij was eerder landelijk voorzitter van de Jonge Socialisten, de jongerenpartij van de PvdA.

Leden probeerden PvdA’er Bert Veenstra op de lijst te krijgen. Hij groeide op in Oosterwolde, studeerde in Leeuwarden en is al jaren raadslid in Amersfoort. Hij werd door leden aangeprezen als de ,,Friese doorzetter’’. Beide pogingen om hem op de lijst te krijgen, bleken tevergeefs.

Nieuws

menu