Haan Gerben is op zoek naar harem en kat Kees slaapt in drumstel: dit is het goede en opmerkelijke nieuws van deze week

Het goede nieuws van deze week.

Het goede nieuws van deze week.

Iedere vrijdag doen we een greep uit het goede nieuws dat afgelopen week in de Leeuwarder Courant verscheen. Hartverwarmende, grappige of optimistische verhalen. Deze week onder andere: Storm Tak wordt verrast in Engeland en Kor Pander vindt grote slang in het Haulsterbos.

We beginnen deze week met een pluizige bezoeker van de Sint Maartenschool in Bolsward. Kat Kees, een naam die de school heeft bedacht, glipt daar regelmatig naar binnen en zoekt dan een lekker plekje uit om te gaan liggen. Meestal is dat de poppenhoek in de kleutergang. Maandagochtend besloot ‘Kees’ het eens over een andere boeg te gooien en koos hij het drumstel in het muzieklokaal. ‘Dat is toch ook wel een heel fijn plekje’, aldus de school op Facebook.

Verrassingsnieuws voor de 12-jarige Storm Tak. De jongen is geëmigreerd naar Engeland en gaat daar naar een privéschool, dat was een grote overgang voor hem. Gelukkig kwamen zijn oude schoolgenoten en zijn meester uit Easterein hem ter plekke steunen. Dat ontroerde Storm. ,,Doe’t hy my seach, rûn hy hurd op my ôf”, zei zijn meester.

Het was lang een goed bewaard geheim, maar deze week werd bekend hoe U2 bij invaldrummer Bram van den Berg, die opgroeide in Gytsjerk, kwam: via de Nederlandse top-dj Martin Garrix. Het was U2-gitarist The Edge (Dave Evans) die het geheim verklapte. ‘We met Bram through our pal Martin Garrix ’, ofwel: ‘We ontmoetten Bram via onze maat Martin Garrix’, zei hij in een interview met het Amerikaanse blad Rolling Stone.

,,Kijk eens naar onze prachtige Gerben. Wat is hij parmantig en pluizig.” Gerben is een haan en verblijft momenteel in Stichting Dierenopvang De Wissel in Leeuwarden, maar is op zoek naar een eigen huisje. Volgens de medewerkers van de opvang treft hij daar het liefst ,,een paar leuke dames”. Ze hopen dat hij ,,lekker op stand kan leven met een mooie harem”.

Wat minder pluizig dierennieuws speelde zich af in Joure. Daar vond Kor Pander (70) maandag namelijk een grote slang in het Haulsterbos vlak bij zijn woonplaats. „Der kaam net folle beweging yn.” Pander belde de politie die het volgens hem verder zou afhandelen. „Oft er libbe of net wit ik net. Ik ha deryn prikt, mar dat bist die neat.”

Tot slot: moesten ze de sleutel van de Martinikerk in Sneek maar in de Westersingel gooien? Dat nooit, dacht de PKN-gemeente. En dus werd er een gedurfd verbouwplan gepresenteerd. De verbouwing zit er zo goed als op en zondag is de eerste proefdienst. Zichtbaarheid, dat moet de nieuwe uitstraling van de Martinikerk worden: ,,In iepen útstrieling dy’t dúdlik makket dat dit in plak fan moeting is.’’