Grutto-lobby wint vooral tijd in slag om Portugees vliegveld

Grutto's in de Taag-delta, waar ze profiteren van de rijstvelden. Foto Verónica Méndez Aragón

De Portugese luchtvaartautoriteit blokkeert de bouw van een luchthaven in de Taag-monding bij Lissabon. Of ‘onze’ grutto’s daar iets mee opschieten is echter de vraag.

,,Het ziet er naar uit dat we alleen wat tijd winnen’’, concludeert vogelwetenschapper José Alves van de universiteit van Aveiro. Hij is het Portugese boegbeeld van de internationale natuurlobby tegen het toeristenvliegveld Montijo. Dit is ten zuiden van Lissabon gepland in een natuurgebied waar onder andere een groot deel van de Nederlandse en Friese gruttopopulatie in de winter foerageert.

Luchtvaartautoriteit ANAC verwierp dinsdag het plan om een puur formele redenen. ANAC mag volgens de wet de veiligheidsaspecten van een luchthaven pas beoordelen als alle betrokken overheden akkoord zijn. Op dit moment zijn twee gemeenten - Seixal en Moita - vanwege zorgen om natuur en milieu echter mordicus tegen.

Wet aanpassen

Alves zegt dat de socialistische minderheidsregering van Portugal het vliegveld er nu door wil drukken door botweg de wet aan te passen. Hij stelt dat de regering de oppositie hiervoor probeert te winnen door een nieuw haalbaarheidsonderzoek in gang te zetten. Hierin moeten twee varianten voor Montijo worden vergeleken met een ouder vliegveldplan bij Alochete, iets meer landinwaarts. Alves: ,,Voor de vogels lijkt dat misschien ietsje beter, maar daar moet dan wel weer een kurkeikenbos voor wijken.’’

Alves vestigt zijn hoop op de rechtszaak die de Portugese vogelbeschermingsorganisatie SPEA in juni met internationale hulp aanspande tegen de regering. Doel is de milieuvergunning voor het vliegveld van tafel te krijgen omdat deze niet te rijmen zou zijn met internationale natuurbeschermingsregels. Door corona-verwikkelingen is de zaak vertraagd.

Alves’ onderzoekgroep doet er alles aan om voor de zitting harde gegevens te leveren over het belang van het Taag-estuarium voor honderdduizenden trekvogels. Het gaat niet alleen om een belangrijk deel van de grutto-populatie, maar ook om flamingo’s, lepelaars, kluten, steltkluten en tureluurs.

Om hun vliegbewegingen in beeld te brengen, zijn volop dieren uitgerust met trackers. In het onderzoek is ook een prominente rol weggelegd voor de grutto’s en lepelaars die in Friesland zijn gezenderd voor onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen en het NIOZ, beide onder leiding van trekvogelecoloog Theunis Piersma. Juist vanwege het internationale belang van de delta hoopt Alves op meer politieke druk op Portugal.

Lees ook | Rijsttafel voor 80.000 grutto’s

Nieuws

menu