'Grutte earen' van Burum ontmanteld: in 2022 krijgt ook Friesland snel internet 5G

Het satellietpark in Burum. FOTO JAN SPOELSTRA

Het satellietpark in Burum. FOTO JAN SPOELSTRA

Niet alleen de inlichtingendiensten, ook de commerciële satellietdiensten van Inmarsat verdwijnen uit Burum naar het buitenland.

Hiermee maakt het ministerie van Economische Zaken de weg vrij voor de invoering van het snelle internet 5G in Noord-Nederland.

De satellietdiensten opereren op de 3,5Ghz-band. Die band moet worden vrijgemaakt voor de invoering van 5G. Verhuizing naar het buitenland is de enige optie.

Eerder was al bekend dat de inlichtingendiensten over de grens keken. Nu gebeurt met de commerciële diensten hetzelfde. Inmarsat verzorgt onder meer het scheepvaartverkeer. De schotels maken ook de communicatie mogelijk van hulporganisaties als Cordaid en Artsen zonder Grenzen in rampgebieden.

De verhuizing moet begin 2022 zijn afgerond. De frequenties worden in het voorjaar van 2022 geveild. Telecomaanbieders kunnen een bod uitbrengen, waarna het 5g-internet vervolgens per 1 september in de noordelijke helft van Nederland kan worden ingevoerd. Dat is in de rest van Nederland eerder het geval.

Het staat allemaal in een kabinetsbrief die staatssecretaris Mona Keijzer (EZ) donderdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Inmarsat staat niet te springen om een verhuizing naar het buitenland, zo blijkt. Het ministerie houdt er rekening mee dat zij de beurs moet trekken.

Keijzer heeft het bedrijf ,,toegezegd steun te kunnen bieden bij het verwerven van een geschikte locatie in het buitenland en het slechten van de drempels daarbij’’. ,,Ook heb ik Inmarsat toegezegd onderzoek te gaan doen naar nadeelcompensatie waarop Inmarsat eventueel recht heeft.’’

Het satellietpark in Burum bestaat uit ruim dertig schotels. Een kleine twintig zijn in gebruik door de inlichtingendiensten, het resterende deel door Inmarsat.