Grouster Eduard van der Hoek vindt vroegste eerste kievitsei ooit bij Vegelinsoord

Michel de Groot en Eduard van der Hoek bij het kievitsnest. FOTO ANP

Eduard van der Hoek (34) uit Grou heeft het eerste kievitsei van Friesland én Nederland gevonden. Hij vond het eitje donderdag om 11.45 uur in een weiland bij Vegelinsoord.

Het eitje wordt ter plaatse eerst gekeurd. Het zal later donderdag om 15.00 uur worden getoond aan commissaris van de koning Arno Brok.

Van der Hoek trof het ei aan op het perceel van Annette en Henk Hosper in de Haskerveenpolder, waar hij met zijn maat Michel de Groot uit Leeuwarden aan het zoeken was. Van der Hoek is coördinator van zo'n 110 nazorgers bij de Vogelwacht Leeuwarden.

Het eerste ei van 2019 is het vroegste ooit. Niet eerder is het in februari gevonden. De landelijke recorddatum was tot nu 3 maart (1975, Apeldoorn). Het vroegste Friese ei was gevonden op 4 maart (1989, Boornbergum). De laatste keer dat het eerste Friese ei ook het eerste was van Nederland, was in 2012, toe het ei werd gevonden bij Oudehaske.

Vorige week voorspelde de BFVW al dat het eerste Nederlandse kievitsei vroeger dan ooit zou worden gevonden. Op grond van de gemiddelde dagtemperaturen in de maand februari mikte de bond zelfs al op vrijdag 22 februari.

Lees ook : Hoe zorgen mildere temperaturen voor een vroeg kievitsei?

Lees ook : 20 eieren en 3500 nazorgers - de regels van het aaisykjen

Appgebruikers klikken hier voor de video

Nieuws

menu