Grou kampioen SKS skûtsjesilen 2017, vierde titel voor schipper Douwe Visser

Douwe Visser van Grou wint voor de vierde keer het SKS kampioenschap.

Doarp Grou is voor dertiende keer in de geschiedenis SKS-kampioen skûtsjesilen geworden. Een vierde plaats op de Snitser Mar was genoeg voor Douwe Visser om Heerenveen en Sneek ruim voor te blijven in het kampioenschap.

Het is de vierde titel voor Douwe Visser. Zijn eerste behaalde hij in 2005. Ook in 2009 en 2014 was hij met Grou de beste van de vloot.

Grou won dit jaar twee wedstrijden, bij Grou en Stavoren, en werd twee keer tweede. Tijdens de wedstrijd bij Terherne werd Grou elfde. Die wedstrijd mag Grou aftrekken van het totaal dat daardoor op 28,8 punten komt. Heerenveen, dat vandaag als zesde eindigde, scoort 33,8 punten en wordt tweede. Schipper Sytze Brouwer bestiert in zijn debuutjaar bij de SKS meteen het podium. Sneek krijgt 35,7 punten en grijpt brons.

Gemiste start Heerenveen

Grou moest wel aan de bak voor de titel. Zowel Heerenveen als Sneek konden Grou nog verslaan. De kans van Heerenveen leek echter meteen al verkeken. Schipper Sytze Brouwer miste de startlijn en moest draaien om de start geldig te passeren. Daarna volgde een inhaalrace die ze tot het zesde plekje bracht, achter Grou en Sneek.

Protest van Súdwesthoeke

Grou leek zich nog even zorgen te moeten maken om de titel. Aan het begin van de wedstrijd, direct na de eerste slag, trok de Súdwesthoeke de protestvlag tegen Grou om een bakboord-stuurboordsituatie.

Het moment vertoonde gelijkenissen met het protest van schipper Auke de Groot van Súdwesthoeke tegen Akkrum. Woensdag protesteerde hij met succes over de voorrangssituatie.

Auke de Groot trok zijn protest al tijdens de wedstrijd weer in. Even later ging hij met het skûtsje Súdwesthoeke op één oor. Één bemanningslid moest aan de wal worden gebracht, hij viel hard op de giek, liet schipper Auke de Groot weten.

Akkrum pakt derde zege

Akkrum won de wedstrijd, voor Earnewâld en Sneek. Het was voor Pieter Meeter zijn derde winst dit jaar. Hij kwam vier keer als eerste over de streep, maar werd woensdag gedeclasseerd door het protest van Súdwesthoeke.

Nieuws

menu