Grote heidebrand in Drents-Friese Wold was geen brandstichting

De grote heidebrand bij Wateren in het Drents-Friese Wold. FOTO ANP

De grote heidebrand bij Wateren in het Drents-Friese Wold, dinsdagmiddag en -avond, was geen brandstichting. Dat laat de politie Noord-Nederland woensdagmiddag weten.

,,Er zijn geen gerichte vermoedens of aanwijzingen voor brandstichting’’, zegt politiewoordvoerder Anthony Hogeveen. ,,Aanleiding voor een strafrechtelijk onderzoek is er niet.’’

Bij omstanders van de brand en op sociale media waren dinsdagmiddag geruchten dat er twee mannen zouden zijn aangehouden op verdenking van brandstichting. De politie ontkende dit toen al vrij snel.

De politie liet hierna weten erg druk te zijn met de brand zelf en onder meer het afzetten van wegen in het gebied. ,,Ook vanwege de omvang van de brand denk ik dat dat soort vragen woensdag aan de orde komen’’, zei Hogeveen dinsdag.

150 brandweermensen

Bij het bestrijden van de heidebrand zijn in totaal 150 brandweermensen ingezet. Zij maakten gebruik van zestien tankautospuiten en acht grote watertanks. Defensie zette een blushelikopter in.

Naast brandweerlieden uit Appelscha en Noordwolde werden later ook collega's uit onder meer Lemmer en Joure opgeroepen. Het korps van Appelscha was woensdagochtend opnieuw actief bij Wateren, nu met nabluswerkzaamheden.

De brandweer van Zuidwest-Drenthe denkt dat het nablussen ook donderdag nog nodig is.

Nieuws

menu