Grote duinbrand Schiermonnikoog onder controle

Beelden van Ilja Zonneveld

Op Schiermonnikoog, ten zuiden van de Westerplas bij het Minne Onnespad, woedde donderdagmiddag een grote duinbrand. Er werd opgeschaald naar GRIP 1, maar inmiddels is de brand onder controle.

Het is de eerste keer tijdens deze droge periode dat er op Schiermonnikoog een natuurbrand is. ,,Dat hebben we ook heel hard moeten afkloppen'', zegt een geschrokken Ilja Zonneveld, fotografe en gemeenteraadslid op het eiland. ,,Het ziet er heel vervelend uit.''

,,Het is bloedheet. Brandweermannen en andere hulpverleners zijn met ontbloot bovenlijf aan het nablussen.'' Er zijn schaduwtenten opgesteld, waar hulpverleners kunnen afkoelen. Eilanders helpen volgens Zonneveld met man en macht en brengen waterflessen voor dorstige brandweermannen.

 

Boeren helpen

De brandweer is de brand met poederblussers en water aan het bestrijden. Er zijn niet veel toeristen in de buurt. Het betreft een afgelegen gebied. De brandweer wordt voor wateraanvoer geholpen door boeren met giertanks , omdat er geen waterpunten in de buurt zijn.

Zeewater

Het zeewater kon niet worden gebruikt om te blussen. Dat is niet geschikt voor de pompen van de brandweer.

Blushelikopter

Een blushelikopter, een Chinook van vliegbasis Gilze-Rijen, werd opgeroepen, maar de basis werd kort daarna weer afgebeld. De helikopter heeft een waterzak, de bambi bucket genaamd, waar 10.000 liter water in kan. ,,Rond half drie werd het sein 'brand meester' gegeven'', verklaart woordvoerder Hester Broekman van Gilze-Rijen.

GRIP 1

Er werd opgeschaald naar een zogenoemde GRIP 1-stituatie, omdat er een groot gebied moest worden afgezet en er nog veel toeristen over de fietspaden liepen. Bij GRIP 1 is er sprake van een incident waarbij goede afstemming tussen de hulpdiensten noodzakelijk is.

Uitbreiding

Het vuur breidde zich snel uit en de getroffen zone zou 200 meter breed en een kilometer lang zijn. De oorzaak van de brand is nog niet bekend. Er gold al een rook- en stookverbod op het Waddeneiland, dat een Nationaal Park is.

Naar de oorzaak van de brand kan boswachter Cynthia Borras enkel gissen. ,,Het kan een sigarettenpeuk zijn maar ook een stukje glas.'' Dat glas is er mogelijk in de winter aangespoeld. ,,De brand was vlakbij het stuifduin. De zee komt daar 's winters aan toe en laat daar veel rommel achter.''

Nieuws

Meest gelezen

menu