Grote brand in Pingjum: loodsen verwoest, woonhuis gespaard

FOTO NOORDERNIEUWS

Bij een bedrijf aan de Kleinehuisterweg in Pingjum woedde zondagavond een grote brand. Twee loodsen zijn verwoest. Bij de brand is mogelijk ook asbest vrijgekomen.

Onder andere de brandweerkorpsen van Harlingen, Witmarsum en Bolsward waren aanwezig om te blussen.

De brand was uitslaand en sloeg al snel over naar een tweede pand. Beide panden kunnen volgens de brandweer als verloren worden beschouwd. Het woonhuis dat ook op het terrein staat is behouden gebleven.

In het pand waar de brand uitbrak lagen volgens de brandweer veel verschillende spullen opgeslagen, waaronder antieke motoren en auto's en hout. Ook werd een gedeelte van de loods als caravanopslag gebruikt.

Een derde loods met opslag liep veel rook- en waterschade op.

Mogelijk asbest vrijgekomen

Bij de brand kwam veel rook vrij. Op het dak van de loodsen lag mogelijk asbest. Onderzoek moet uitwijzen of dat inderdaad zo was.

Het bedrijf staat aan de rand van het dorp. ,,De wind staat redelijk gunstig'', aldus woordvoerder Jan-Willem Zwart van de Veiligheidsregio Fryslân. De rook waaide daardoor niet richting het dorp.

Om genoeg bluswater beschikbaar te krijgen is er een zogenoemd groot watertransport ingezet. Daarmee kunnen grote hoeveelheden water worden opgepompt uit bijvoorbeeld vaarten en sloten.

De straat was afgesloten. Hoe de brand heeft kunnen ontstaan, is nog niet bekend.

Nieuws

Meest gelezen