Grote brand Sneek: 40 exclusieve Harley-Davidsons geëvacueerd

De geredde Harley-Davidsons

De geredde Harley-Davidsons

Naast de Estafette-winkel in Sneek, die vrijdagmiddag afbrandde, staat een schatkamer vol unieke Harley-Davidsons van Frank Koldyk. Er kwam een evacuatie aan te pas...

De mannen die bij Franky’s Motorcycles (met Harleys in alle smaken) in Sneek werken, zijn geen bang uitgevallen types. Als het pand naast hen - dat van Omrin-kringloopwinkel Estafette - vrijdagmiddag begint te roken, raken ze niet in paniek. De ploeg kijkt het even aan, daar aan de Professor Zernikestraat.

Lees ook: Grote brand bij Omrin Estafette in Sneek: loods gaat verloren

Er draaien steeds meer gillende brandweerwagens de straat in. De zwarte rookwolk reikt hoger en verder. Maar gelukkig niet Franky’s kant op.

Choppers op twee wielen

Eigenaar Frank Koldyk herbergt een schat aan Amerikaanse choppers op twee wielen in zijn garage. Hij bouwt er custom- motoren en onderhoudt Harleys. Zeker veertig heeft-ie er staan. Eigenlijk allemaal uniek - en niet echt standaard te verzekeren.

Een uur later worden Franky’s mannen toch onrustig. ,,De wyn begûn te twirjen.’’ Oei.

Geen risico

Met het draaien van de wind, de rook en de vlammen, hún kant op, kan Koldyk geen enkel risico meer nemen. Die motoren moeten weg, uit de buurt van het vuur.

De ploeg rolt de veertig choppers snel naar buiten, een parkeerterreintje verderop.

De brandweer heeft het vuur vlot daarna onder controle. Kalmpjes: ,,We skowe it spul aanst mar wer nei binnen. En dan moatte we mar in potsje bier ha.’’

Lees ook: Feestvreugde Estafette Sneek eindigt in droefheid na brand: 'It is sá soer'