Groot henneponderzoek: 'stekjesfabriek' op jachtwerf in Terherne

De politie deed maandag invallen in 12 panden, verspreid over de provincie, als climax van een langlopend onderzoek naar de grootschalige productie van wiet.

Een man van 47 jaar uit Terherne is opgepakt. Op het terrein van een jachtwerf aan De Buorren, waar de man ook woonde, zijn op meerdere plekken zogenaamde moederplanten gevonden. Van die planten worden later de stekjes geknipt die dan op hun beurt weer voor de henneptoppen zorgen. Er zijn duizenden stekjes aangetroffen.

Boothuis

Eén van de plekken waar de stekjes lagen, was direct naast een boothuis. Nietsvermoedend zullen de afgelopen jaren booteigenaren aan hun boot hebben gewerkt of zijn uitgevaren, terwijl in een naastgelegen dichtgetimmerd hokje duizenden hennepstekjes lagen opgeslagen. De politie kreeg de locatie in beeld na tips via Meld Misdaad Anoniem en eigen onderzoek.

In Harkema werd de grootste plantage - 3726 planten - opgerold. In bedrijfsloodsen op industrieterreinen in Heerenveen en Leeuwarden zijn growshops ontmanteld.

Aanhoudingen in Heerenveen

,,Het is een hele keten: van growshop, naar stekjes, naar hennepkwekerijen die we op dit moment aan het oprollen zijn”, aldus een politiewoordvoerder. In Heerenveen zijn twee mannen van 33 en 27 jaar aangehouden. Over hun woonplaatsen meldde de politie nog niets.

Nieuws

menu