Groot belang VDM in timmerfabriek De Jong

Aannemingsbedrijf VDM Woningen in Drogeham heeft een belang van 60 procent genomen in timmerfabriek De Jong in Woudsend.

De productie van houten kozijnen bij Timmerfabriek De Jong in Woudsend wordt verdubbeld. FOTO BAUKE VAN DELFT

De productie van houten kozijnen bij Timmerfabriek De Jong in Woudsend wordt verdubbeld. FOTO BAUKE VAN DELFT

De Jong is gespecialiseerd in houten kozijnen voor renovatieprojecten, maar wil de komende jaren groeien in de nieuwbouwmarkt. VDM, dat kozijnen afneemt van externe partijen, zoekt op zijn beurt leveringszekerheid en kwaliteit. In de planning wordt de samenwerking met de nieuwe toeleverancier De Jong daardoor gemakkelijker, zegt woordvoerder Jacoba Hoeksma.

Het familiebedrijf Timmerfabriek De Jong heeft onlangs een nieuw multifunctioneel bewerkingscentrum in gebruik genomen, wat een verdubbeling van de productie mogelijk maakt. Het bedrijf, met zo’n 35 medewerkers inclusief een eigen montageploeg, stelt dat in de nieuwbouw de vraag naar hoogwaardige houten kozijnen groeit.

Te veel reistijd

VDM, dat 150 personeelsleden telt en een eigen productiehal in Drogeham heeft, realiseerde de afgelopen jaren zo’n 200 prefab houtskeletbouwwoningen in heel Nederland. Onlangs is besloten om de verzorgingsgebieden Noord-Brabant, Limburg en Zuid-Holland niet langer te bedienen. Het levert te veel reistijd op, en soms moeten medewerkers overnachten, wat hoge kosten met zich meebrengt, zegt Hoeksma.

VDM heeft een jaaromzet van circa 30 miljoen euro, waarvan ongeveer een vijfde wordt gerealiseerd in de provincie Groningen. Vooral in het aardbevingsgebied doet de onderneming goede zaken, omdat ze kan voldoen aan de eisen voor nieuwbouwprojecten van de NAM. Timmerfabriek De Jong en VDM blijven onafhankelijk van elkaar opereren vanuit de locaties Drogeham en Woudsend.

Doorstart na faillissement

VDM is weer helemaal boven Jan, nadat het bedrijf tijdens de crisisjaren in 2014 failliet ging. Er kwam een doorstart met zo’n 100 van de destijds 140 medewerkers.

Nu zit de onderneming wat personeelsaantal betreft boven het oude niveau, terwijl vorig jaar een winst werd behaald van ongeveer 8 ton. Het was ook het jaar dat het bedrijf werd overgenomen door de twee directeuren Jan van der Meer en Kees Buitenwerf.

Timmerfabriek De Jong stamt uit 1922 en inmiddels staat de vierde generatie aan het roer. Financiële details over de overname van 60 procent van de aandelen door VDM Woningen worden niet bekendgemaakt.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland