Groot Bankenbosch Veenhuizen bij Justitie weer in beeld als gevangenis

Gevangenis Groot Bankenbosch sloot in 2013 de deuren.

Veenhuizen Groot Bankenbosch in Veenhuizen wordt mogelijk tijdelijk weer een gevangenis, voor de opvang van gedetineerden tijdens de verbouw van de twee bestaande gevangenissen in het dorp.

Tijdens de verbouw van Esserheem en Norgerhaven denkt Justitie in Bankenbosch gevangenen onder te brengen die in de laatste fase van hun straf zitten. Er geldt dan een minder streng regime. Daarmee krijgt de half-open inrichting haar oude functie terug.

Daarnaast is gevangenis De Marwei in Leeuwarden in beeld als opvang voor Veenhuizen. De Marwei (248 cellen) wordt momenteel verbouwd en de werkzaamheden moeten in 2020 klaar zijn.

Lees ook | Dit gaat er veranderen bij de gevangenis in Leeuwarden

Voor het weer in gebruik nemen van Groot Bankenbosch moeten er nog wel wat aanpassingen aan het complex midden in het bos in Veenhuizen worden aangebracht, onder meer op het gebied van beveiliging en wat betreft de voorzieningen voor gedetineerden en personeel.

Groot Bankenbosch sloot in 2013 de deuren vanwege bezuinigingen. Daarna kreeg het de functie van vluchtelingenopvang. Vorig jaar mei werd de opvang gesloten en sindsdien staat Bankenbosch leeg.

Justitie kijkt tevens naar de jeugdgevangenis van Elker (voorheen Juvaid) in Veenhuizen als tijdelijke opvang voor gevangenen van Esserheem en Norgerhaven. De jeugdgevangenis (90 celln) naast Norgerhaven sluit in 2021 en dan begint de verbouwing van Esserheem.

Justitie heeft aangegeven de gedetineerden zoveel mogelijk in de regio te willen opvangen. Dan hoeft ook het personeel niet ver te reizen. Esserheem en Norgerhaven zijn twee oude monumentale panden met een grote binnenplaats waar gedetineerden kunnen luchten. Daarom is gekozen voor renovatie in plaats van nieuwbouw. De kosten bedragen 96 miljoen euro.

Lees ook | Directeur PI Leeuwarden: 'We moeten ons wapenen tegen een verslechterde populatie'

Nieuws

menu