Groninger stapt naar Hoge Raad in zaak fataal handremongeluk

De 48-jarige Groninger die is veroordeeld voor het veroorzaken van het ongeluk waarbij amateurvoetballer Daniël Postema van VV Waskemeer om het leven kwam, gaat in cassatie.

De Groninger en zijn advocaat Niek Heidanus willen dat de Hoge Raad kijkt naar het vonnis van het gerechtshof Leeuwarden, dat hem twee weken geleden veroordeelde tot anderhalf jaar gevangenisstraf. Het hof achtte de Groninger schuldig aan roekeloos rijgedrag en legde hem naast de celstraf een rijontzegging op van drie jaar.

'Niet duidelijk genoeg'

Heidanus en zijn cliënt vinden de straf aan de hoge kant (in eerste aanleg kreeg hij 1 jaar celstraf), maar vooral de veroordeling voor roekeloos rijden steekt. ,,Juridisch is het zeer de vraag of er wel sprake is van roekeloosheid”, aldus Heidanus. ,,De Hoge Raad stelt hier heel hoge eisen aan. Ik vind dat het hof niet genoeg duidelijk heeft kunnen maken dat er sprake is van roekeloosheid.”

De Groninger trok in november 2016 in een busje met spelers van VV Waskemeer aan de handrem, waarna het voertuig op de pijler van een spoorbrug in Groningen botste. De 35-jarige Postema overleed, de bestuurder van het busje raakte zwaar gewond.

Lees ook: Hoger beroep handrem-zaak: Groninger veroordeeld tot 1,5 jaar cel voor 'roekeloos gedrag'

,,Het is een grote teleurstelling voor de families dat ze nu nog steeds niet kunnen beginnen aan het herstel”, zegt letselschade-advocaat Aalse Hansma. van Keuning Advocaten in Leeuwarden. Hansma staat zowel de weduwe van Postema als de familie van de bestuurder bij.

Er is nog een kans dat zijn cliënt besluit de cassatie weer in te trekken, zegt advocaat Heidanus. ,,Het kan zijn dat er bij hem de komende tijd alsnog berusting komt.”

Lees ook: Moeder in handremzaak: 'Waar was je toen je vrienden zwaargewond in het ziekenhuis lagen?'

Nieuws

Meest gelezen