Groep gieren trekt over Friesland

Het was een opmerkelijke waarneming donderdagavond: een grote groep gieren trok noordwaarts over Friesland. Boven de vliegbasis waren het er 25.

Het was een opmerkelijke waarneming donderdagavond: een grote groep gieren trok noordwaarts over Friesland. Boven de vliegbasis waren het er 25.

De eerste meldingen kwamen aan het begin van de avond uit Noord-Holland. Boven Schoorl en Koedijk vlogen elf vale gieren. Om half acht arriveerde een groep van 26 tot 27 van deze grote vogels bij Ingelum en Menaam, volgens vogelaar Rommert Cazemier.

Vrijdagochtend bleken de gieren neergestreken in de buurt van Waaksens en Burgwerd. Op de website www.waarneming.nl , waarop vogelaars hun waarnemingen doorgeven, wordt gemeld dat de vogels zich bij Burgwerd in de Tjaard van Aylva polder bevinden.

Ruud van Beusekom van Vogelbescherming Nederland, die repte van een ‘influx', hield het donderdagavpnd op 25 stuks boven de Leeuwarder vliegbasis. Langs de Noordzeekust passeerden rond die tijd ook nog eens 11.

Zuid-Europa

De vale gier is een enorme vogel, van pakweg een meter lang en met een spanwijdte van 2,5 meter. Hij komt voornamelijk voor in Spanje, Portugal en Frankrijk. Als aaseter is hij voortdurend op zoek naar kadavers. Nu door Europese wetgeving meer dode beesten worden opgeruimd, wordt het lastiger aan voedsel te komen. Dat zou voor de gieren aanleiding kunnen zijn af en toe eens naar het noorden te trekken.

FOTO MARCEL VAN KAMMEN

Waar de gieren zijn waargenomen is in het onderstaande kaartje te zien:

(Zie je geen kaartje? Klik hier .)

Nieuws

menu