GroenLinks in Weststellingwerf wil Heineken weg uit gemeentehuis

FOTO ANP

Na raadsvergaderingen wordt op het gemeentehuis in Wolvega Heineken-bier geschonken. Dat moet gauw anders, vindt GroenLinks in Weststellingwerf.

Raadslid Gaby Thijssen dient maandagavond een motie in, waarin hij burgemeester en wethouders oproept over te stappen op een ander merk.

Aanleiding vormt het boek ‘Bier voor Afrika’ van onderzoeksjournalist Olivier van Beemen. Die schrijft daarin onder meer dat meisjes die in meerdere Afrikaanse landen worden ingezet om het merk te promoten, ten prooi vallen aan seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Thijssen stelt dat dergelijke praktijken haaks staan op ,,de beginselen van Fairtrade. Dit is gewoon niet in de haak.’’ Weststellingwerf is sinds 2014 een zogeheten Fairtrade-gemeente. Dat betekent dat ze waar mogelijk producten afneemt die op een eerlijke en menswaardige manier worden geproduceerd en vervaardigd.

Thijssen kaartte de kwestie tijdens een vragenrond al eerder aan bij het college. ,,Ik dacht: dat regelen ze zo even met de facilitaire dienst. Maar zo is het dus niet. Vandaar deze motie.’’

Naar aanleiding van de publicaties van Van Beemen maande minister Sigrid Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking bierbrouwer Heineken al tot actie. ASN Bank schrapte het Heineken-aandeel uit zijn duurzaamheidsfonds.

Nieuws

menu