Griep: de doden, de prik en de zorg

ANP

De jaarlijkse griepepidemie duurde vrij lang en was heftiger dan anders. Een terugblik op de ziekte zelf, de prik en de gezondheidszorg.

De ziekte

De griepepidemie duurt dit jaar al zestien weken en begint nu pas echt af te nemen, al ettert het in het Noorden nog wat door. Dat is niet extreem, maar wel langer dan anders. In de winter 2014/2015 duurde de epidemie eenentwintig weken. Gemiddeld duurt de griepepidemie maar negen weken.

Het was ook een vrij heftige griep. De meeste patiënten werden getroffen door een influenza B-virus dat behoorlijk op de luchtwegen sloeg. Je bleef maar hoesten. Daardoor liepen ook veel meer mensen een longontsteking op dan anders.

Volgens voorlopige schattingen zijn er deze winter ook vrij veel mensen overleden als gevolg van de griep; ruim achtduizend. Dat gaat dan overwegend om ouderen en anderen met een zwakke weerstand, die dan vaak overlijden door longontstekingen en andere complicaties die op de griep volgen. Maar er zijn deze winter ook gezonde volwassenen puur en alleen door de griep overleden. Zo is er in het Noorden een voorbeeld van een man van 28 jaar die enkel aan de influenza overleed. ,,En we zien hier elk jaar met name zwangere vrouwen die vanwege hun zwangerschap niet beademd kunnen worden, dus pas behandeld kunnen worden als hun kind gehaald is’’, zegt viroloog dr. Coretta van Leer van het UMCG.

De griepprik

De gezondheidsautoriteiten maken zich zorgen over het dalende aantal mensen dat de griepprik nam afgelopen najaar. Maar ja, de prik werkte ook niet helemaal deze winter. Hoe zit dat?

,,Elke griepvaccinatie werkt maximaal in 90 procent van de gevallen, omdat er zo veel verschillende virussen zijn’’, zegt viroloog Van Leer. ,,Dit jaar was het helaas nog wat slechter. Er kwamen dit jaar vier virussen voor: twee A’s en twee B’s. Met de griep die net het meeste voorkwam, een B-variant, zaten we er totaal naast. Van de twee A’s was er één goed en één een beetje goed. ’’

Maar heeft het dan wel zin om zorgpersoneel op te roepen zich te laten vaccineren?

,,Ja want dat had toch veel besmettingen kunnen voorkomen. Er zijn altijd meerdere virussen. Jonge gezonde mensen reageren heel goed op zo’n vaccin en bouwen veel weerstand op. Meer nog dan de wat zwakkere risicogroepen die we nu laten inenten. Minder dan 20 procent van het zorgpersoneel heeft zich laten vaccineren. Er hadden dus minder patiënten besmet kunnen raken via zorgpersoneel.’’

De overbelaste zorg

De spoedeisende hulpen en intensive cares van ziekenhuizen raakten overbelast door de vele grieppatiënten. Terwijl er ook veel ziekmeldingen onder ziekenhuispersoneel waren. Een paar weken geleden moesten enkele ziekenhuizen in het Noorden geplande operaties uitstellen. Ambulances konden soms niet terecht in het dichtstbijzijnde ziekenhuis en moesten doorrijden naar een andere kliniek. De gezamenlijke ziekenhuizen en ambulancediensten stelden daarom een speciaal beddenmeldpunt in om continu bij te houden waar nog bedden vrij waren.

,,De griepepidemie heeft duidelijk gemaakt dat de spoedzorg voor ouderen kwetsbaar is’’, zegt Astrid Koek van het Acute Zorg Netwerk Noord Nederland. ,,Niet alleen in het Noorden, het is een landelijk probleem.’’ Of er wel genoeg bedden zijn of dat het meer een kwestie van afstemming tussen de vele zorginstellingen is, dat moet nog blijken.

Hoe zit het ook weer met verkoudheid of griep?

,,Er heersen altijd meerdere verkoudheidsvirussen en griepvirussen. Bij ongeveer eenderde van de mensen met griep, uiten de klachten zich alleen in een flinke verkoudheid. Dat zijn wel net de mensen die blijven doorwerken en dan ook anderen kunnen besmetten.’’

Andersom zijn er toch ook mensen die verkouden zijn en beweren dat ze griep hebben?

,,Ja. Maar als ze echte griep krijgen met alle koorts, spierpijn en malaise die daarbij hoort, merken ze dat er toch echt wel verschil is.’’

Nieuws

menu