GrienLinks niet blij met keuze voor hybride in plaats van elektrische dienstauto's voor gedeputeerden

Foto ter illustratie. FOTO PIXABAY

De statenfractie van GrienLinks is niet tevreden met de reactie van het provinciale college op de vraag waarom zij bij vervanging van de dienstauto’s niet hebben gekozen voor een fossielvrij alternatief, maar voor hybride auto’s.

„Hoewel het college de ambitie heeft ondertekend om circulair te zijn en in te zetten op dienstauto’s op fossielvrije brandstof, kozen de gedeputeerden daar voor zichzelf niet voor”, zo stelt de fractie.

De provincie, en daarmee gedeputeerde staten, heeft een voorbeeldfunctie, zo stelt Statenlid Elsa van der Hoek. „Het is mooi dat voor de ambtenaren is gekozen voor elektrische auto’s, maar ook het college zelf had daarvoor moeten kiezen. Of voor een fossielvrij alternatief. In plaats daarvan hebben ze status en gemak de doorslag laten geven.”

In een reactie op vragen van de fractie meende het college dat „comfort en uitstraling passend moeten zijn voor het toe te passen gebruik”. De elektrische auto’s voldeden niet aan de wensen, omdat onder andere de actieradius niet groot genoeg was.

GrienLinks noemt daarop verschillende voorbeelden waarin wel gekozen is voor fossielvrije alternatieven of een mix, zo rijdt het college van de gemeente Leeuwarden op groen gas en is er bij Gedeputeerde Staten in Noord-Holland gekozen voor drie hybride auto’s en een elektrische.

De fractie wil weten of de provincie van plan is om over drie jaar, wanneer het leasecontract afloopt, wel voor een fossielvrije optie te kiezen.

Nieuws

menu