Gratis menstruatieproducten op mbo-school Friese Poort

FOTO ANP

ROC Friese Poort biedt sinds kort gratis menstruatieproducten aan voor studenten en medewerkers. De middelbaar beroepsonderwijs-school wil daarmee vrouwen met onvoldoende financiële middelen tegemoetkomen.

De school schrijft dat uit onderzoek blijkt dat een op de tien meisjes niet het geld heeft om de producten te kopen. De school baseert zich op eerder onderzoek dat niet door de school zelf is gedaan.

900 vrouwen

Een paar jaar geleden kwam ontwikkelingssamenwerkingsorganisatie Plan International met de 1-op-10-verhouding. Op basis van die verhouding schat de school volgens een woordvoerder dat het bij de Friese Poort gaat om ongeveer 900 vrouwen.

Door de armoede zouden vrouwen soms thuisblijven en niet naar hun werk of school gaan. ‘Deze belemmering wil ROC Friese Poort wegnemen.’ Op elke locatie van de school hangt een kastje met gratis tampons en maandverband.

Armoedefonds

De producten worden betaald door het Armoedefonds. ,,Wij zorgen voor de facilitering: dat de kastjes er zijn en dat het beschikbaar is’’, zegt een woordvoerder van de Friese Poort.

De school verzorgt middelbaar beroepsonderwijs voor ongeveer 15.000 studenten op vestigingen in Dokkum, Drachten, Emmeloord, Leeuwarden, Sneek en Urk. De school zegt dat het de eerste mbo-opleiding is in Friesland en Flevoland, waar een gratis uitgiftepunt te vinden is.

Nieuws

menu