Grafkelder van de Van Bienema’s heeft zijn eer terug

Mountainbikers crosten er overheen en kinderen kropen erin. De grafkelder van de Van Bienema’s in Oranjewoud kreeg maandag zijn eer weer terug.

Nazaten van de Van Bienema's op de herdenkingsbrug in Oranjewoud die uitzicht biedt op de grafheuvel. In het midden staat Erik Wethmar.

Nazaten van de Van Bienema's op de herdenkingsbrug in Oranjewoud die uitzicht biedt op de grafheuvel. In het midden staat Erik Wethmar. FOTO NIELS DE VRIES

Een vlonder en een houten hek in de vorm van een poort markeren de plek waar ooit zo’n twintig nazaten van de Van Bienema’s werden bijgezet.

De grafheuvel, een funerair rijksmonument, ligt diep verstopt in het Veenwijkbos. Het ging afstammelingen aan het hart dat de kelder de laatste jaren was verworden tot cross- en klauterplek. Samen met Staatsbosbeheer besloten ze tot de bouw van een herdenkingsbrug.

Kunstenaar Arjen Boerstra ontwierp hem. Boerstra was als tiener ooit in de kelder gekropen. ,,Zie dit maar als een soort boetedoening’’, zei hij.

Erik Wethmar (76) uit Bussum, nazaat van de rijke veenbaas Epke Roos van Bienema die de kelder tussen 1807 en 1810 liet aanleggen, was een van de eersten die op de herdenkingsbrug stapte. Hij herinnerde zich nog hoe zijn grootvader ooit door de vlonder zakte, en hoe de as van zijn grootmoeder bovenop de heuvel werd verstrooid.

De klus aan de grafheuvel is nog niet af. Eigenlijk moet er nog scherp zand in de kelder om die beter te behouden. De stoffelijke resten zijn jaren geleden al verplaatst.

De Van Bienema’s zijn in de mannelijke lijn uitgestorven. Epke Roos van Bienema trouwde in 1789 met Suzanna Bergsma. Via de vrouwelijke lijn zijn zij de bet-bet-bet-overgrootouders van Sybrand Buma. Buma’s vrouw Marijke was om die reden ook present, samen met tante Cornelie, de zus van wijlen Bernhard van Haersma Buma.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland