Gracht Waterpoort Sneek verzakt, deel van de kade met hekken afgezet

De Waterpoort in Sneek met aan de linkerkant de Waterpoortsgracht. FOTO ARCHIEF LC/HENK JAN DIJKS

De kademuur van de Waterpoortsgracht in Sneek verzakt zo snel, dat de gemeente vrijdag hekken neergezet heeft.

De Waterpoortsgracht, het straatje aan het water tussen Waterpoort en Martiniplein in Sneek, is in beweging. Uit berekeningen van de gemeente Súdwest-Fryslân blijkt dat de conditie van de kademuur sneller verslechtert dan eerder voorzien. Om de kans op verdere verzakking te verkleinen en de veiligheid te garanderen, is een deel van de kade vrijdagmiddag met hekken afgezet.

De monumentale Waterpoort (anno 1492) loopt geen gevaar, schrijft de gemeente. Datzelfde geldt voor de huizen. De schade beperkt zich tot een meter of vier, gerekend vanaf de stadsgracht. Bewoners kunnen gewoon via de voordeur naar binnen. De parkeervakken en de groenstrook langs het water zijn wel afgesloten.

Sinterklaas begon zijn feestelijke intocht vorige week nog op de Waterpoortsgracht, waar toen veel publiek op de been was. Het is bij de gemeente bekend dat de kade onderhoud nodig heeft. Vervanging staat voor volgend jaar op de planning. De gemeente: ,,Er wordt nu eerst onderzocht of de kade zo snel mogelijk gestabiliseerd kan worden. Daarna volgt een structurele oplossing.’’

Nieuws

menu