Golfprof Auke Hempenius speelt in een weekend alle 155 holes van de elf golfbanen in Friesland voor het goede doel

Hempenius en Foppe de Haan. FOTO GOLFELFSTEDENTOCHT

Golfprof Auke Hempenius (60), oorspronkelijk uit Garyp, begint in het weekend van 4 juni aan een bijzondere uitdaging: in één weekend tijd wil hij alle 155 holes op de elf golfbanen op Fries grondgebied voltooien. Een heuse Golfelfstedentocht, dus.

Hempenius zag Maarten van der Weijden de Elfstedentocht zwemmen en dat zette hem aan het denken: hoeveel golfbanen telt Friesland eigenlijk? Tot zijn verbazing waren het er (met de golfbaan in ontwikkeling op Terschelling) precies elf. Een Fries goed doel maakte het geheel af: het Foppe Fonds. Het doel is om uiteindelijk, om in de ‘elven’ te blijven, 111.111,11 euro op te halen voor het Foppe Fonds.

Op vrijdagochtend 4 juni om 05:11 uur begint Hempenius zijn golfronde door Friesland, die ronde wordt alleen ‘s nachts onderbroken vanwege de duisternis. In een flight van maximaal 4 personen wordt Hempenius op elke golfbaan vergezeld van de lokale kampioen uit de voorrondes en één of twee genodigden. Het finalestuk van de golfronde wordt gespeeld op de Groene Ster, waar Hempenius aansluit bij de 18 holes finalewedstrijd. Het geheel wordt afgesloten met een diner en een veiling van elf ‘sportstukken’.

De golfmarathon leidt Hempenius van zogeheten championshipcourses naar pitch & puttbanen door de hele provincie. Iedere golfbaan is omgedoopt tot ‘Elfstedenstad’. Het vervoer van en naar Waddeneilanden Ameland en Terschelling gaat met een jacht en voor het vervoer over land heeft Hempenius een auto tot zijn beschikking.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland