Go Ahead-fans mogen zondag protesteren in Leeuwarden & grote brand ontstaan in een schuur in Drachten | nieuws uit Friesland van 3 maart

Dagoverzicht 3 maart.

Dagoverzicht 3 maart.

Go Ahead Eagles-fans kunnen zondagavond demonstreren tegen het besluit van burgemeester Sybrand Buma van Leeuwarden om geen uitsupporters meer toe te staan bij de wedstrijden van SC Cambuur. De fans hebben toestemming om bij de carpoolplek op het Kalverdijkje een ‘statische demonstratie’ te houden. Dat en meer in ons overzicht van het nieuws van de afgelopen 24 uur.

Het sfeerteam van Go Ahead vroeg eerdere deze week om een locatie in Leeuwarden om te protesteren tegen het besluit van Buma. De supporters van de Deventer ploeg willen zo hun ongenoegen uiten. De verwachting is dat er 150 fans uit Deventer naar Leeuwarden komen voor de demonstratie.

Grote brand ontstaan in een schuur in Drachten. Brand slaat over op naastgelegen woning

Bij een woning aan de Hooizolder in Drachten is vrijdag brand uitgebroken in een schuur . De brand is overgeslagen naar de naastgelegen woning, meldt de brandweer.

Treinen tussen Leeuwarden-Zwolle en Groningen-Zwolle en vanaf 2025 stap dichterbij

Extra ritten op de trajecten en vanaf 2025 komen dichterbij. Arriva heeft hiervoor een aanvraag ingediend bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Het vervoersbedrijf deed hiermee een beroep op de Europese wetgeving die verbindingen op basis van open toegang toelaat op het spoor.

Het Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat vroeg daarop een economische evenwichtstoets aan, of een mogelijke schorsing van de plannen.

De buschauffeurs voeren maandag 6 maart bij het station van Groningen en woensdag 8 maart bij het station van Leeuwarden actie. Daarmee willen ze bij hun werkgevers benadrukken dat het water ze aan de lippen staat.

Zeearend legt ei in de Alde Feanen. ‘Vliegende deuren’ zijn weer live te volgen via webcam

Vanaf je kantoorstoel onder het systeemplafond of gewoon thuis aan de keukentafel kun je deze lente opnieuw via een webcam de zeearenden in de Alde Feanen volgen. Donderdag legden ze hun eerste ei van dit seizoen.

Vorig jaar waren de zeearenden de lievelingen van het Beleef de Lente-seizoen, stelt Marc Scheurkogel van Vogelbescherming Nederland. ,,Het zijn natuurlijk ook lappen van beesten’’, zegt hij over de ‘vliegende deuren’, die een spanwijdte hebben van 1,92 meter tot 2,44 meter.

Nog altijd veel chemische stoffen in gezuiverd rioolwater

Gezuiverd rioolwater bevat nog altijd veel chemische stoffen. Dat bevestigt nieuw onderzoek van Wetterskip Fryslân.

Het waterschap ziet een verhoging ten opzichte van een eerdere screening in 2012-2014. Omdat de onderzoekmethodes sterk zijn verbeterd, is onduidelijk of het probleem toeneemt.

Plannen voor windmolens bij jou in de buurt? De software van The Imagineers uit Sneek toont nu al hoe het er straks uitziet

Over de hele wereld maken projectontwikkelaars van duurzame energie gebruik van de diensten van The Imagineers uit Sneek. Het bedrijf kan goed laten zien wat de impact van windmolens en zonneparken is op het landschap.

Plannen voor windmolens of zonneparken zorgen eigenlijk altijd voor onrust bij omwonenden. Want hoe gaat het er straks uitzien als die grote masten er daadwerkelijk staan? En wat merk je daar dan van in je woonkamer?

Lichte verbazing in Heerenveen over Andries Noppert in voorselectie Nederlands elftal

Andries Noppert in Oranje ? Ook Ronald Koeman is gecharmeerd van dat idee. De Jouster doelman van SC Heerenveen zit in de voorselectie van het Nederlands elftal voor de komende twee EK-kwalificatiewedstrijden tegen Frankrijk (24 maart) en Gibraltar (27 maart).

En dat terwijl de keeper nog steeds geblesseerd is. ,,Ik denk’’, zei Heerenveen-trainer Kees van Wonderen vrijdag, ,,dat Andries dit mag zien als een positief signaal. Een beloning, waardering dus voor hem. Bovendien denk ik ook dat Koeman nu wil laten zien: we laten Andries na het WK niet zomaar vallen.’’

Verder in het nieuws:

* Sokkenwinkel Dedoles uit Slowakije opent grootste Nederlandse vestiging in winkelcentrum Zaailand in Leeuwarden.

* Witte neushoorn gespot in Heerenveen en restaurant Groote Wielen in Leeuwarden open: dit is het goede nieuws van deze week.

* Hard rijden en noodstop automobilist leiden tot huiszoekingen en vondst van ‘behoorlijke hoeveelheid’ harddrugs en steekwapens in Leeuwarden.

* Man duwt 15-jarig meisje van fiets in De Westereen waardoor zij buiten bewustzijn raakt en een hersenschudding oploopt.

* Stel uit Leeuwarden rijdt met ‘ gierende banden ’ weg bij pick-up point na diefstal voor 1800 euro aan boodschappen

Tip van de redactie:

* Marcel en Annemarie Oost uit Grou stoppen door ziekte met Hotel Oostergoo. ,,Nu ik nog kan genieten, wil ik gaan genieten.”

* Nyck de Vries, F1-coureur met pompeblêden op zijn helm. ,,Ik ben heel trots op waar ik vandaan kom.”

* Wat doen Marijnissen, Wilders en Van Haga op die verkiezingsposters? ,,Het is ónze campagne.” | Haagse bluf

* Drachtster Boys staat er niet goed voor, maar vreest niet, want Sicco Bouwer is terug na knieblessure: ,,Ik wol it wiermeitsje.”