Glasvezel komt er ook in 'witte gebied' in Weststellingwerf: maar wie krijgt de klant?

Het bedrijf Kabelnoord zal ook in Weststellingwerf glasvezel aanleggen in buitengebieden. Concurrent Glasvezel Buitenaf zegt de plannen voor die gemeente eveneens te gaan uitvoeren. Wie krijgt de klant?

Volgens Kabelnoord kan de aanleg doorgaan. Er hebben zich de afgelopen maanden genoeg bewoners aangemeld bij de providers voor een abonnement. In het voorjaar begint het Dokkumer bedrijf met de voorbereidingen voor de aanleg.

Het gaat om adressen die in de zogenoemde ‘witte’ gebieden liggen: plekken waar geen kabel ligt voor internet. Kabelnoord legt daar in opdracht van de provincie glasvezel aan.

In Weststellingwerf konden huishoudens zich tot deze week melden, maar met laatkomers wordt coulant omgegaan, zegt Niek Geelhoed, directeur van Kabelnoord. ,,We laten de inschrijving nog even open. Wie zich nog wil aanmelden kan zich nog zonder extra kosten inschrijven.’’

De directeur wil nog niet zeggen hoe groot de belangstelling tot nu is gebleken, naar eigen zeggen om de andere partij ‘niet wijzer’ te maken. Hij zegt wel dat het percentage van 60 procent - dat als drempel gold voor de aanleg - op dit moment nog niet overal is gehaald.

Twee kabels de grond in?

Waar hij ervan overtuigd is dat dit alsnog gaat lukken, is dat volgens concurrent Glasvezel Buitenaf geen uitgemaakte zaak. Glasvezel Buitenaf handhaaft geen drempel en heeft beloofd dat alle klanten aangesloten zullen worden. De partij heeft volgens woordvoerder Hayley Osinga al zoveel aanmeldingen binnen dat Kabelnoord de 60 procent-drempel niet kan halen.

,,Wij gaan ook door’’, zegt Osinga. ,,Al betekent dat dat er twee kabels de grond in gaan.’’

Het bedrijf is in gesprek met de gemeente die een coördinerende rol moet spelen in de concurrentiestrijd. Glasvezel Buitenaf richt zich niet alleen op het witte gebied, maar wil ook mensen in de kernen in Weststellingwerf, waar wel kabel en adsl is, aansluiten op glasvezel.

Nieuws

Meest gelezen

menu