Gewonden bij botsing watertaxi en baggerschip bij Ameland

Schip de Vigilant in betere tijden

Een watertaxi is maandag in aanvaring gekomen met een baggerschip. Twee passagiers zijn naar het ziekenhuis in Leeuwarden gebracht.

Het gaat om een 25-jarige man uit Engelum en een 41-jarige man uit Tytsjerk. De twee zijn inmiddels weer thuis. Het snelle schip de Vigilant van Veltman Marine Service botste maandagochtend rond 7 uur tegen baggerschip Nova Venture. De Vigilant had elf passagiers aan boord en raakte zwaar beschadigd. De schipper wist het schip op eigen kracht naar de veerdam bij Nes te varen. ,,Hoe het ongeval heeft kunnen gebeuren, wordt nog onderzocht door de landelijke eenheid - voorheen de waterpolitie’’, zegt politiewoordvoerder Anthony Hogeveen.

Mentale klap

,,Ik vind het heel erg’’, zegt Richard Veltman van Veltman Marine Service. ,,In de eerste plaats voor de mensen die hierbij gewond zijn geraakt, maar ook voor mijn schipper. Ook hij heeft mentaal een klap gekregen.’’ Volgens de eigenaar heeft zijn schipper erger weten te verhinderen door snel handelen. ,,Hij kon op het laatste moment wegsturen. Daarmee is een frontale botsing voorkomen.’’

De Vigilant was onderweg van Holwerd naar Nes, Ameland, om passagiers van vakantiepark Klein Vaarwater over te zetten. Voor de veerdam van Nes kwam ze in aanvaring met het baggerschip.

Lichte verwondingen

Veltman: ,,De schipper heeft meteen de noodprocedures in werking gesteld. Dat heeft hij goed gedaan. Er is direct gekeken naar de passagiers aan boord. Een aantal van hen had lichte verwondingen. De passagiers ontfermden zich over elkaar.’’ Veltman zelf werd binnen een paar minuten door zijn schipper op de hoogte gesteld van het ongeval.

Verwerken

Johan Speksnijder, de schipper van baggerschip Nova Venture, spreekt van geluk dat het slechts bij gewonden is gebleven. ,,Dit had heel anders kunnen aflopen.’’ Speksnijder zegt dat hij de Vigilant een aantal keer via het marifoonkanaal heeft opgeroepen. ,,Ik kreeg geen gehoor. En daarna ging het heel snel. De schipper van de Vigilant heeft nauwelijks tijd gehad om te reageren.’’ De schipper is het naar eigen zeggen nog aan het verwerken. ,,Ik vaar al ruim veertig jaar en heb nog nooit eerder zoiets bij de poot gehad. Gelukkig maar. Het hoeft van mij ook nooit weer.’’

Reparatie

De Vigilant ligt ter reparatie op de werf in Harlingen. Wanneer het schip weer kan worden ingezet is niet bekend. ,,We zijn overgeleverd aan de werf en andere partijen.’’ Veltman wil zijn schip zo snel mogelijk weer in de vaart brengen. Volgens de eigenaar heeft het tijdelijk niet beschikbaar zijn van zijn schip geen gevolgen voor de verdere dienstverlening.

Nieuws

Meest gelezen

menu