Gevaar op kunstgras bij warmte: veld in Leeuwarden wordt 60 graden

Kunstgras wordt bij warm weer veel heter dan een gewone grasmat. Foto: Archief DvhN

Sporten op kunstgras bij grote hitte kan gevaarlijk zijn, in het bijzonder voor kinderen. De temperatuur kan oplopen tot 60 graden, bleek bij een meting in Leeuwarden.

Kunstgrasvelden warmen veel meer op dan natuurgrasvelden en stralen die warmte weer naar boven uit. Deze week werden waarden gemeten van bijna 60 graden Celcius op een kunstgrasveld in Leeuwarden, waar op het ernaast gelegen natuurgras de temperatuur niet aan de 30 graden kwam.

Hitte is voor sporters een risico. Vorige week werden tijdens de marathon van Leiden en de halve marathon van Klazienaveel deelnemers met uitputtingsverschijnselen opgenomen in het ziekenhuis. Daar was sprake van getrainde atleten.

Intussen dartelden in het land overal kinderen op kunstgrasvelden rond. Calamiteiten werden niet gemeld, maar zonder het te weten werden er wel onverantwoorde risico’s genomen.

Hittestress

Natalie Theeuwes, promovenda aan de universiteit Wageningen en werkzaam voor de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) deed onderzoek naar de effecten van hitte op sportvelden. In een presentatie stelt zij: ,,Er wordt nog te weinig stilgestaan bij de risico’s van hittestress onder spelers en toeschouwers. Metingen wijzen uit dat op kunstgras temperaturen van boven de 50 graden gemeten worden. Dat zijn risicovolle omstandigheden voor sporters. De temperaturen boven kunstgras kunnen oplopen tot 75 graden, terwijl dat op gewoon gras maximaal 30 tot 40 graden is. Dat is redelijk schokkend.’’

Weinig voetbalverenigingen met kunstgras hebben maatregelen genomen, maar dat is vooral uit onwetendheid. Marcel Speelman, betrokken bij de jeugd van de Emmer club DZOH, is er niet gerust op. ,,Er is een hitte-index. De gevolgen van hitte voor oude mensen is onderzocht. Je kunt een hitteshock krijgen of een hitteberoerte. Ik weet niet of het verstandig is bij deze temperaturen f-jes en e-tjes (leeftijd tussen 6 en 10 jaar red.), geen super getrainde sporters dus, op dat hete kunstgras te laten spelen.’’

Verschijnselen

Speelman heeft wel een punt. Uit een powerpointpresentatie ‘Hitte op Sportvelden’ van Natalie Theeuwes blijken de volgende verschijnselen te kunnen optreden: huidaandoeningen, hittekramp, hitte-uitputting (flauwvallen) en hitteberoerte. Het laatste kan zelfs leiden tot overlijden.

Wat het kunstgras zelf betreft wees een proef uit dat zwarte rubber infill meer opwarmde dan wit. Kunstgras ingelegd met de kunststof tpe gaf lagere temperaturen te zien. Maar de uiteindelijk conclusie was: natuurgras is bij heet weer met felle zonneschijn veel koeler dan kunstgras.

Nieuws

menu