Getergde oud-inspecteurs Harrie Draaijer en Jaap Boersma na heibeljaar gehuldigd. 'Het stamboek moet de verbleekte koninklijke K weer vetgedrukt maken met respect naar elkaar'

Oud-inspecteurs Harrie Draaijer (links) en Jaap Boersma werden alsnog bedankt voor hun jarenlange inzet voor het KFPS. Foto: Leanjo de Koster

Ze waren zichtbaar aangedaan en stonden er met gemengde gevoelens. Oud-inspecteurs Harrie Draaijer en Jaap Boersma werden gehuldigd op de Hengstenkeuring. Ze vertrokken afgelopen jaar abrupt na heisa en trammelant binnen de vereniging over de goedkeuring van de hengst Boet. Draaijer voelt zich gekrenkt door de kwestie en zei in zijn dankwoord dat het Koninklijk Friesch Paarden-Stamboek de K in zijn naam moet terugverdienen.

Veertig jaar lang hebben zich met ziel en zaligheid ingezet voor het stamboek. ,,Beide mannen verdienen alle lof”, riep speaker Bert de Ruiter duizenden huiskamers overal op de wereld in tijdens de digitale Hengstenkeuring. ,,De bolhoed gaat af voor Jaap en Harrie.”

In beeld verschijnen Jaap Boersma en Harrie Draaijer. Beide oud-inspecteurs stopten afgelopen jaar abrupt met hun werk in de Hengstenkeuringscommissie. Hun vertrek was een gevolg van de kwestie Boet die het stamboek in twee kampen verdeelde. De discutabele goedkeuring van de hengst zorgde voor grote onenigheid, heibel en bestuurlijke crisis binnen de vereniging.

Heisa

Bestuursleden stapten op en de hengstenkeuringscommissie werd na de heisa vervangen door een nieuw team, een beslissing die opnieuw grote opschudding veroorzaakte. Inspecteurs voelden zich beschadigd en legden gefrustreerd hun functie neer.

Nieuwe directeur Marijke Akkerman wil dat het respect voor elkaar terugkomt binnen de vereniging en wilde daarom op het podium van de Hengstenkeuring alsnog op een waardige manier afscheid nemen van Draaijer en Boersma.

Beide mannen waren aangedaan toen ze in de ring de blijken van waardering kregen overhandigd. Boersma kreeg de microfoon en bedankte voor alle plezierig samenwerking met de voorbrengers en de trainingsstallen. En noemde zijn vrouw Jannie, die altijd zoveel geduld had voor alle tijd die hij in het paardenwerk stopte.

Getergd

Draaijer pakte het moment om dankwoorden te spreken maar wilde ook een punt maken. ,,Ik sta hier met gemengde gevoelens”, zei hij zichtbaar getergd. ,,Bij het keuren stond onafhankelijkheid bij mij altijd voorop. Ik heb altijd de houding gehad: Tijdens het keuren ga ik om met mijn vijanden, niet met mijn vrienden. Vorig jaar was er een klein groepje leden dat moeilijk kon omgaan met die onafhankelijkheid. Dit heeft de K van Koninklijk laten verbleken of verdwijnen. Het is nu aan de stamboekleden om de K weer kleur te geven en dikgedrukt te krijgen. Dat kan door respect voor elkaar te houden en je te houden aan de regels en de rol die is toebedeeld. Dank, het ga u goed.”

De LC brengt de hele dag verslag uit van de Hengstenkeuring. Het evenement vindt zonder publiek plaats en is digitaal te volgen via een livestream op de KFPS-site en bij Omrop Fryslân. Alle verhalen rondom de keuring zijn hier terug te lezen.

Nieuws

menu