Gestolen schaap kinderboerderij gered van slacht op azc in Sneek

FOTO LC/JAN LIGTHART

Een 25-jarige bewoner van het azc in Sneek is door politierechter Marijke Jansen bij verstek wegens heling van een gestolen schaap veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee weken.

De man heeft op 1 september geprobeerd een schaap (geen lam, zoals we eerder meldden) dat gestolen was bij de Kinderboerderij in Sneek, bij het asielzoekerscentrum naar binnen te smokkelen.

Beveiligingsmedewerkers zagen die nacht twee mannen met een schaap bij het hek aan de achterkant van het azc-terrein. Toen de beveiligers poolshoogte namen, gingen de mannen, die inmiddels net als het schaap op het terrein waren, ervandoor. Ze sloten zichzelf op in een kamer van het azc. De politie werd erbij gehaald en de mannen werden aangehouden.

De 25-jarige, oorspronkelijk afkomstig uit Libië, ontkende alles. De andere asielzoeker, een 29-jarige man uit Algerije, zei dat hij de Libiër op diens verzoek had geholpen het schaap op het azc-terrein te krijgen. Hij dacht dat de man het schaap had gekocht. Tegen de politie zei hij dat hij de andere verdachte niet had geholpen als hij had geweten dat het schaap gestolen was.

Op de gang in het azc stond een koelkast gereed. De politie vermoedde dat het de bedoeling was dat het schaap geslacht moest worden en uiteindelijk in delen in de koelkast zou belanden. Een week later zou het Offerfeest worden gevierd op het Sneker azc. De rechter kon de twee mannen niet in verband brengen met de diefstal van het schaap.

Wel kon bewezen worden dat de Libiër zich schuldig had gemaakt aan heling. Hij had volgens de rechter kunnen weten dat het om een 'oneerlijk schaap' ging. De Algerijn werd vrijgesproken. Zijn versie van wat er was gebeurd kon volgens de rechter niet worden weerlegd. Officier van justitie Marco van den Broek had voor beide verdachten een week cel geëist.

Nieuws

menu