Gesteggel Adelaarkerk in Leeuwarden duurt voort: provincie wil geld terug

De Adelaarkerk in Leeuwarden. FOTO MARCHJE ANDRINGA

De provincie Fryslân wil de subsidie voor de Adelaarkerk terugvorderen. Ambtenaren bespreken woensdag hoe ze dat gaan doen.

Dat laat de provincie desgevraagd weten. De provincie subsidieerde de herbestemming van de Adelaarkerk in Leeuwarden met een bijdrage van 175,000 euro. Daarvan werd in november 2016 140.000 euro uitgekeerd aan de toenmalige projectontwikkelaar S&L Projecten uit Grou.

Een maand nadat de subsidie door S&L Projecten werd ontvangen, ging de Adelaarkerk over in andere handen. Het kostte de provincie meerdere dagen om uit te zoeken dat het geld was uitgekeerd aan S&L Projecten. En dat de uitgekeerde subsidie nog niet is teruggevorderd.

De herbestemming van de Adelaarkerk had in mei vorig jaar klaar moeten zijn, maar komt niet van de grond. De bouw ligt al anderhalf jaar stil. Ondertussen gingen de kerk en het bouwproject meerdere keren in andere handen over.

Vorige week berichtte deze krant dat de GGZ zich daarom als beoogd huurder van het geplande zorgcomplex in en rond de Adelaarkerk heeft teruggetrokken. De GGZ zou 45 appartementen huren in het complex.

Lees ook: VVD: is project Adelaarkerk speculatie?

Ergernis

Het opzeggen van het huurcontract door de GGZ leidt tot ergernis bij bouwbegeleider Estea Capital. Het bedrijf uit Ede – dat vorige week niet wilde reageren vanwege vakantie – probeert het project te realiseren in opdracht van de eigenaar.

,,Door de stellingname van de GGZ gaat het alleen maar langer duren voordat het project gerealiseerd wordt”, zegt directeur Teus Oskam. ,,Er is gewoon sprake van een overeenkomst. We gaan ervan uit dat die wordt nagekomen.”

De GGZ sloot de huurovereenkomst af met toenmalig eigenaar Van Ettekhoven. Deze zomer werd het contract opgezegd bij de volgende eigenaar, Geertsema. Die heeft het project intussen ook weer doorverkocht. Aan wie, dat is onduidelijk. Ook Estea Capital wil daar niets over kwijt.

,,Ik heb mij geërgerd aan de berichtgeving in de krant waarbij de suggestie wordt gewekt dat er geld is verdiend met het doorverkopen van dit project”, vervolgt Oskam. ,,Dit is juist een heel verliesgevend project gebleken. Hier maakt niemand winst.”

Diverse deskundigen gaven in eerdere publicaties al aan dat het doorverkopen van een project in ontwikkeling vaker voorkomt waarbij meerdere partijen dan ‘hun winst pakken’.

Lees ook (LC+): Vertrouwen in goede afloop zorgproject Adelaarkerk is weg: 'De maat is vol'

'GGZ gaat gewoon mee'

,,Wij zijn bezig het project in gang te brengen. Het wegvallen van een huurder maakt het alleen maar moeilijker het te financieren. Maar verkoop breekt geen huur, het huurcontract van de GGZ gaat gewoon mee naar de volgende eigenaar.” Of de Adelaarkerk zelf in het project blijft of gesloopt zal worden in de plannen, wil Oskam niet zeggen.

Ronald Bruins, financieel directeur van de GGZ, wil niet reageren op de uitlatingen van Oskam dat er gewoon sprake zou zijn van een overeenkomst, maar zegt wel: ,,Ik heb geen contact gehad met Estea, van hun kant is het stil. Wij hebben het contract met de eigenaar op de juiste juridische wijze opgezegd, omdat het appartementencomplex niet is opgeleverd zoals was afgesproken.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Adelaarkerk