Geslaagde kunst: deze Friese examenleerlingen maakten schilderijen, linosnedes en een kijkdoos. 'Je ziet ze ontspannen'

Natuurlijk moeten ze een voldoende halen op Nederlands, Engels en wiskunde. Maar de leerlingen die we hier portretteren deden ook examen in kunstvakken. Gewoon, omdat ze het mooi vinden. Of om onze telefoonverslaving aan de kaak te stellen.

‘Wanneer mag ik weer scharrelen’ heet dit schilderij, gemaakt door eindexamenleerling Josefien Bies uit Leeuwarden. Vandaag hoort de vwo-leerling van Comenius Mariënburg wat voor cijfer haar kunstwerk oplevert - en of ze geslaagd is. Haar werk is een protest tegen de bio-industrie, . ,,Om het extra kracht bij te zetten heb ik het geschilderd met varkensbloed, dat ik bij een slager heb gehaald. Dat stonk heel erg en moest ook heel snel verwerkt worden’’, zegt ze. Het varken was bloedrood, maar droogt steeds wat bruiner op. ,,Het leeft’’, aldus Josefien.

‘Wanneer mag ik weer scharrelen’ heet dit schilderij, gemaakt door eindexamenleerling Josefien Bies uit Leeuwarden. Vandaag hoort de vwo-leerling van Comenius Mariënburg wat voor cijfer haar kunstwerk oplevert - en of ze geslaagd is. Haar werk is een protest tegen de bio-industrie, . ,,Om het extra kracht bij te zetten heb ik het geschilderd met varkensbloed, dat ik bij een slager heb gehaald. Dat stonk heel erg en moest ook heel snel verwerkt worden’’, zegt ze. Het varken was bloedrood, maar droogt steeds wat bruiner op. ,,Het leeft’’, aldus Josefien. Foto: Niels Westra

Unplugged, heet het kunstwerk dat Carlijne Mulder maakte. De vwo-leerling van Comenius Mariënburg in Leeuwarden maakte een drieluik van linosnedes over ,,de extreme mate waarin we afhankelijk zijn van onze mobiele telefoon’’. Over het eerste beeld zegt ze: ,,Zelfs als we buiten zijn, checken we bij wijze van spreken het weer op een weer-app.’’ Leg je mobiel eens weg, geef je hersens de ruimte, bijvoorbeeld om creatief te zijn. Maar ja, voor je het weet, beeld je je in dat je berichtjes krijgt... een geval van telefoonverslaving.

Nieuws

menu