Gerrit Hiemstra (61) stopt als weerman voor de NOS

Gerrit Hiemstra

Gerrit Hiemstra Foto: Niels de Vries

Gerrit Hiemstra uit Balk stopt als weerman voor de NOS. Hij wil meer tijd vrijmaken voor nieuwe activiteiten om een concrete bijdrage te leveren aan het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen.

De 61-jarige Hiemstra is in september voor het laatst als weerman in het NOS Journaal te zien. Hij debuteerde in 1998 als vervanger van Erwin Kroll en presenteert sindsdien twee keer in de week de weersverwachting.

Hiemstra groeide op in Sumar en studeerde landbouwtechniek in Wageningen. Het vak van weerman rolde hij per toeval in, vertelde hij in februari in een interview in de Leeuwarder Courant. ,,Meteorologie had de leukste hoogleraar, dus dat is ‘m geworden.’’

In datzelfde interview, vooral over de noodzaak om iets te doen aan klimaatverandering, hintte hij al op een wending in zijn carrière. ,,Ik zou heel graag iets willen gaan doen, iets om de omslag te maken. Ik heb heel erg de neiging om de handen uit de mouwen te steken en huizen te bouwen met veel minder CO2-uitstoot. Dat je echt helpt met het verminderen van het gebruik van fossiele brandstoffen. Want dat is de essentie van het probleem.’’

Met het bedrijf dat hij nu op start, lijkt hij dat te gaan doen. Hij wil als ondernemer gaan werken aan klimaatneutraal bouwen en het bouwen met natuurlijke grondstoffen. Hiemstra heeft daar al de nodige ervaring mee. Zijn huis in Balk is energieneutraal en grotendeels opgetrokken uit biobased materialen zoals kalkhennep.